Fråga: Hur registrerar man sig för att rösta?

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s utrikespolitiske kommentator Bo Inge Andersson svarar på frågor om USA-valet direkt från Washington.

Fråga: Jag skulle vilja veta hur registrering för att få rösta i presidentvalet går till? Var och när måste man senast registrera sig för att få rösta? Finns det några som inte har rösträtt? Har hört att fd interner inte får rösta.

Svar: En amerikansk medborgare måste registrera sig hos valmyndigheten www.fec.gov för att kunna rösta. Även om det gäller federala val (till exempel presidentval) är det delstaterna som bestämmer en rad praktiska regler. I vissa delstater får straffade inte rösta. I början av 80-talet var två proc av de straffade utan rösträtt, nu är det runt tio proc.

Registreringen har varit ett sätt att kontrollera väljarna. Grundarna av USA ville ha en ”republik”, men inte en ”demokrati”, det vill säga man ville undvika ett ”pöbelvälde”. En upplyst elit skulle styra.

Efter inbördeskriget kunde registreringen hindra frigivna slavar, till exempel genom läs- eller skrivtest. Det har förekommit lång in i vår tid.

Regeln är idag att registrering ska göras 30 dagar före valet. Ett tiotal stater har registrering på valdagen. I flera av de delstaterna är valdeltagande mer än 10 proc högre än i andra stater.

Motor Voter Law

Man har försökt underlätta registrering. Formulär ska finnas till exempel på bibliotek. Man ska kunna registrera sig på körkortsregistret enligt den så kallade Motor Voter Law.

Men en aktuell strid i Ohio visar hur komplicerat det är. Många säger att Ohio kan avgöra valet. Demokraterna har haft framgångar med att registrera väljare. Men när man kör uppgifterna mot federala databaser saknas många namn.

Skrivfel eller fusk? Republikanerna protesterar och många registrerade väljare kommer kanske inte att accepteras.

Man kan registrera sig för ett visst parti. Det opinionsmätarna håller reda på är registrerade demokrater, republikaner och oberoende (och ev. andra partier). Registrering för ett parti betyder inte medlemskap och inte heller att man är tvungen att rösta för det partiet.

Röstar de verkligen?

Cirka 70 procent av väljarna (från 18 år) registrerar sig. Men valdeltagandet är lägre. 2004 var valdeltagandet högt, vilket var knappt 57 procent. Partierna anstränger sig för att få folk att registrera sig. Sen handlar det om att få dem till vallokalen, ”get out the vote”.

Man kan rösta där man har anmält sin bostad. Har man flera kan man välja valort. Collegestudenter kan alltså välja om de vill rösta på studieorten eller hemorten. Genom detta kan man styra röster till avgörande områden.

Har du en fråga om presidentkandidaterna eller USA:s politik? Mejla Bo Inge!

BO INGE ANDERSSON, WASHINGTON

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.