Jeremy Corbyn Foto: AP/TT

Jeremy Corbyn är frälsaren som ska rädda Labours själ

Uppdaterad
Publicerad

Han ses som en frälsare av sina anhängare på vänsterkanten. 66-årige Jeremy Corbyn har under hela sommaren ansetts som favoriten till posten som ledare för det brittiska arbetarpartiet, Labour. På lördagen blir resultatet av partiets omröstning offentligt.

En del politiska bedömare påpekar dock att opinionsmätningarna är osäkra. Det kan bli någon av de tre andra betydligt färglösare kandidaterna som vinner. Misstänksamheten mot opinionsundersökningar är stor sedan instituten gav fel prognoser om valresultatet i parlamentsvalet i maj.

Röstningen inom Labour började den 14 augusti och avslutades i torsdags, men resultatet meddelas först på lördagen klockan 12.30 svensk tid.

Corbyn är den som har dominerat mediebevakningen. I somras när Labours nomineringsval började sågs han som en ren outsider, fast han suttit i parlamentet i 32 år. Under sommaren har han mötts av jubel och ovationer på sina möten i överfyllda lokaler.

Chock

I debatter med de andra tre kandidaterna har han ofta setts som vinnare. Han anses tala direkt till folket. Många ser honom som en vänstervariant av högerpolitikern Nigel Farage som leder det EU- och invandringskritiska United Kingdom Independent Party (Ukip). Corbyn anses själv vara en EU-skeptiker som menar att EU inte är tillräckligt socialt.

Hans löfte är att erövra regeringsmakten åt Labour i valet 2020 – när han själv är nästan 71 år – med ett program som radikalt ska bekämpa social orättvisa och ekonomiska klyftor. Det är ett program som påminner om Labours på 1980-talet – då man förlorade valen.

Som i Grekland och Spanien

Han har blivit en chock för många i Labour-ledningen. De menar att storförlusten i parlamentsvalet i maj i år berodde på att den dåvarande ledaren Ed Milliband redan då gick för långt åt vänster. Att nu gå ännu längre till vänster anser man vara att planera för nya valkatastrofer.

Det är många politiska bedömare som ser honom och stämningarna bland hans anhängare som en parallell till vad som skett i Grekland och Spanien med de båda vänsterpartierna Syriza och Podemos, som utmanar de traditionella socialistpartierna. Det är gräsrötternas uppror mot partieliten.

Det är en protest mot en alltför utpräglad mittenpolitik inom Labour. Corbyn-sidan anser att Labour anammat för mycket av nyliberalismens kapitalistiska politik.

”Genomgå en hjärttransplantation”

Inom Labours toppskikt är han omtvistad. Två före detta premiärministrar från Labour, Tony Blair och Gordon Brown har tillsammans med andra i Labour-toppen varnat för att ett val av Corbyn betyder åtminstone två förlorade val i framtiden. Även förre Labour-ledaren Neil Kinnock är kritisk.

Blair sade, att de som kände i sina hjärtan att Corbyn var rätt man, borde genomgå en hjärttransplantation. Corbyn-sidan menar att det som nu sker är försöket finna tillbaka till Labours ursprungliga själ.

Corbyns anhängare menar att han ger dem en positiv vision av samhället, långt borta från krav på åtstramningar. En del bedömare talar om desperation och nostalgi hos anhängarna, och en ilska mot Tony Blairs ”New Labour”, som närmast var ett borgerligt parti.

Men kommer Labours mitten- och högerväljare att acceptera Corbyn? Det är bara en mycket begränsad skara – någon procent av väljarna – som bestämmer vem som ska bli ledare. Talar de för en majoritet av britterna?

Betala tre pund och rösta

En rad tunga Labour-namn i parlamentet har sagt att man vägrar samarbeta med honom. Många bedömare spekulerar i att Labour-partiet kan spricka om Corbyn vinner. Corbyns vision är dock att det blir ett ”coming together” inom partiet efter valet.

En ny ”öppen” valprocedur tycks gynna Corbyn. Anhängare kan nu betala tre pund på nätet och anmäla sig som ”registrerade supportrar” och få rösträtt. Tidigare skedde valen i ett system där Labours parlamentsledamöter och fackföreningarna hade störst makt.

För att få ställa upp som kandidat till ordförandevalet måste man nomineras av minst 35 av Labours 232 parlamentsledamöter. Corbyn utsågs med minst marginal av kandidaterna. Han är illa omtyckt av parlamentsgruppens ledning eftersom han över 500 gånger har valt att inte följa partilinjen i omröstningar.

Värnar privatlivet

Han anses från början inte ha varit särskilt intresserad av uppdraget. Men hans rykte spreds via sociala medier. Han sågs som ärlig: Medan andra kolleger varit inblandade i skandaler med jättelika utläggsredovisningar har han varit parlamentsledamoten med lägsta utgiftskontot.

En ny politisk stjärna var född. Som samtidigt värnar om sitt privatliv och menar att vad man gör politiskt är det viktigaste. Men man vet att han är vegetarian, har varit gift tre gånger och inte äger någon bil. Han är starkt engagerad i djurrättsfrågor.

Han vill motverka privatiseringar och förstatliga privatiserade verksamheter som till exempel järnvägarna. Han vill skaffa statskassan pengar genom att driva in utestående skatter och minska företagens skatteförmåner. De rikare ska tvingas betala mera skatt.

”Nato bär skulden”

Han är klart mot åtstramningspolitik. Han vill att riksbanken Bank of England ska ”skapa” pengar som kan användas till bostadsbyggen och satsning på offentliga kommunikationer.

Han anser att Nato bär skulden till krisen i Ukraina och anser att Storbritannien ska skrota sina kärnvapen. Han har varit aktiv i antiapartheidrörelsen. Han kallade en gång Hamas för ”vänner”.

Corbyn är motståndare till de brittiska flygangreppen mot terrorgruppen IS i Irak. Och premiärminister Cameron har sagt att om Corbyn blir Labour-ledare kommer Cameron inte, som planerat, att utvidga dem och även bomba IS i Syrien, eftersom Corbyn är mot det och det därigenom inte råder enighet i nationen om en utvidgning av attackerna.

Han har ihärdigt drivit hbtq-frågor. Listan på hans olika engagemang är mycket lång. Men kritiker påpekar att han aldrig varit verksam i det egentliga arbetslivet.

Konservativa väljer Corbyn...

Det har rapporterats att Labour-partiet kommer att underkänna en del av de nyanmälda supportrarnas röster.

Man undersöker deras bakgrund och det anses till exempel att en rad konservativa, tories, har anmält sig. De hoppas på att Corbyn ska bli Labour-ledare, eftersom han anses sakna chansen att vinna ett val med sin klara vänsterprofil.

Även kommunister och andra radikala vänsteranhängare kan riskera att sållas bort i dessa kontroller. Corbyn-anhängare menar att detta är Labour-etablissemangets försök att försvåra valet av honom.

De tre andra som kandiderar

Andy Burnham, 45, tidigare kultur- och hälsovårdsminister. Han ses som ett samlande namn för dem som vill försona vänster och höger i partiet. Han har också setts som favorit bredvid Corbyn. Men kritiker kallar honom opportunist.

Liz Kendall, 44, parlamentsledamot sedan 2010. Hon anses mest näringslivsvänlig och stå närmast Tony Blair-gruppen. En del bedömare menar att hon är den som de politiska motståndarna fruktar mest. Hon har redan sagt att hennes kampanj har misslyckats.

Yvette Cooper, 46, talesperson för Labour i inrikespolitiska frågor. Hon beskrivs som kompetent och karismatisk och har tillhört den inre cirkeln när förre premiärministern Gordon Brown och sedan Ed Milliband var partiledare. Detta ses dock av åtskilliga som ett minus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.