Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har fonden som ska kompensera länder som drabbas av klimatskador officiellt klubbats igenom. Foto: AFP

Framgång på klimatmötet i Dubai: Miljardbelopp till ny klimatfond

Uppdaterad
Publicerad

Första dagen på COP28 innebar ett positivt genombrott. Fonden för klimatskador klubbades formellt igenom under applåder, men fortfarande återstår frågor om hur fonden ska fyllas.

Under förra årets klimatmöte COP27 i Egypten lyckades utvecklingsländerna kämpa igenom den fond för klimatskador som de velat ha i årtionden. Idag gavs fonden ett formellt grönt ljus av alla länder, vilket ledde till stående ovationer i plenum.

– Tack för att mötet började med det här. Det ger oss en bra känsla, sa Egyptens representant.

COP28

Efterlängtad av fattiga länder

Fonden för klimatskador, eller ”loss and damage” som det heter i förhandlingarna, är en stor framgång för sårbara länder som vill ha ersättning både för plötsliga klimatkatastrofer och långsamma klimatskador som havsnivåhöjning. Det har varit en av klimatförhandlingarnas känsligaste frågor de senaste åren.

Löften om pengar

Förenade Arabemiraten hör till de länder som nu lovat att fylla den nya fonden med 100 miljoner dollar. Vidare lovade Tyskland 100 miljoner dollar, Storbritannien 60 miljoner, USA 17,5 miljoner och Japan 10 miljoner. Före mötet hade endast EU lovat ”substantiellt tillskott” till den nya fonden. Men fortfarande är det småsummor mot vad fonden förväntas behöva.

Kommer bli fajt

De kommande två veckorna kommer det bli hårda förhandlingar om hur fonden ska fungera, vilka länder som ska bidra och vilka som ska kunna få pengar. I beslutet står att alla utvecklingsländer ska ha rätt till bidrag, men att fokus ska ligga på de mest sårbara.

EU och många fattiga länder kräver att länder med höga utsläpp, och förmåga, som Kina och Saudiarabien betalar till fonden, vilket de hittills motsatt sig.

Klimatskadefonden kommer att förvaltas av Världsbanken de närmaste fyra åren, något utvecklingsländer kritiserat av rädsla att de ska tappa inflytande. USA har varit en stor motståndare till att länder med stora historiska utsläpp ska betala mer. Det skulle innebära stora ekonomiska krav på USA.

Vad händer med klimatet i framtiden? Hur ska vi lösa klimatkrisen? Vilka platser i världen är mest sårbara? Här anmäler du dig till SVT:s klimatbrev för senaste nytt om klimatförändringarna och dess konsekvenser, i din mejl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter på plats, Karolina Skoglund, om vilka de känsligaste frågorna på klimattoppmötet i Dubai är. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP28

Mer i ämnet