”Putin själv har ju sagt att de de ryska vaccinen är bäst i världen”, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg. På bilden syns president Vladimir Putin delta i ett säkerhetsmöte från sitt residens utanför Moskva. Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

Framgångar för Sputnik V gynnar Ryssland: ”En sorts vaccindiplomati”

Uppdaterad
Publicerad

Det var världens första vaccin mot covid-19 – nu öppnar allt fler länder för att deras medborgare kan få Sputnik V i sprutan. För den ryske presidenten Vladimir Putin är framgångarna oerhört viktiga, samtidigt som han själv varit tveksamt inställt till vaccinationer.

Om du trodde att V:et i Sputnik V stod för siffran fem har du varit felinformerad. I själva verket står V:et för vaccin. Därtill är namnet en blinkning till Sovjetunionen, Sputnik 1 var nämligen den första artificiella satelliten i omloppsbana runt jorden (medan Sputnik V är det första vaccinet mot covid-19).

Så hur går det egentligen för det ryska prestigeprojekt? Relativt bra. I dag är Sputnik V nödgodkänt för användning i nästan 60 länder i bland annat Östeuropa, Asien och Afrika.

”Vaccin har en stor symbolisk betydelse”

Enligt Carl Fridh Kleberg, utrikesreporter på SVT Nyheter och tidigare korrespondent i Moskva, är det viktigt för Ryssland att visa upp att man är världsledande oavsett om det handlar om hockey, hackare eller sprutor.

– Man vill vara en storspelare på världsscenen och då har vaccin stor symbolisk roll eftersom det är så oerhört värdefulla för världen just nu. Men sedan rent konkret så är det ett sätt att bygga eller stärka relationer till andra länder genom en sorts vaccindiplomati.

Under fredagen berättade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström att svenskar kan få Sputnik V redan i sommar. Även Finland har sagt att man direktförhandlar med Ryssland om vaccinet.

”Putin har varit lite avvaktande”

Samtidigt har EU åtminstone inledningsvis förhållit sig skeptiskt till Sputnik V. Frågan är om det beror på unionens frostiga relation till Ryssland?

– Många i Ryssland verkar ju onekligen tro det i alla fall. Putin själv har ju sagt att de de ryska vaccinen är bäst i världen och ur ryskt perspektiv kan man därmed få för sig att det bara kan vara någon sorts rysskräck som får folk att tveka, säger Carl Fridh Kleberg.

Hur är Putins inställning till vaccinationer?

– Den är tvetydig, även om han häromdagen fick sin andra spruta. Till exempel har han inte velat vaccineras på bild, och sade sig tidigare vilja avvakta tills man visste att vaccinet var säkert för äldre, säger Carl Fridh Kleberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.