En immigrant beväpnad med machete i Durban. Foto: TT Nyhetsbyrån

Främlingsfientliga attacker skakar Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem människor har mist livet i etniskt präglade våldsamheter i Durban i Sydafrika. – Läget här är väldigt allvarligt, säger SVT:s korrespondent Johan Ripås.

En svepande aggressiv argumentation som knappast är ny eller unik drar över Sydafrika just nu.

”De kommer hit och tar våra jobb”. ”Skicka hem utlänningarna”. ”Sydafrika är för sydafrikaner”.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Det handlar om de tiotusentals utlänningar som flyttat till Sydafrika i jakt på ett bättre liv, de flesta från närliggande fattiga länder som Malawi och Zimbabwe, andra från Bangladesh, Pakistan eller Somalia.

Under den senaste veckan har minst fem immigranter mist livet i kuststaden Durban, där våldet har varit mest tydligt. Många har skadats i gatustrider mellan invandrargrupper och sydafrikaner, flera på båda sidor är beväpnade med machetes.

En av de dödade ska ha varit en man från Malawi som brändes ihjäl, något som fått regeringen i Malawi att erbjuda de drygt 400 malawier som lever i flyktingläger utanför Durban transport hem.

– Läget är väldigt allvarligt, och nu har invandrargrupper gått ut med att de ska organisera sig och försvara sig mot våldsamheterna, det finns alltså risk att situationen eskalerar än mer, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, på plats i Johannesburg, inte långt från Durban.

Driver butiker

Många av immigranterna driver enklare butiker i storstädernas fattiga områden, så kallade ”spaza shops”, där livets förnödenheter säljs genom galler och pansarglas.

– Här i Johannesburg är väldigt många butiker stängda och polisen patrullerar på gatorna, rykten om att invandrarbutikerna ska sprängas cirkulerar i staden, säger Johan Ripås.

Kritik mot zulukungen

Området Durban ligger i domineras av folkgruppen Zulu, och ett uttalande av zulukungen Goodwill Zwelithini anses ha spätt på den hätska stämningen, han uppmanade utlänningar att ”åk hem till era länder” istället för att fördöma våldet mot dessa grupper i samhället. Själv menar kungen att han är felciterad, och anklagar media för att underblåsa splittringen i landet.

President Jacob Zuma har fördömt våldet, och har tillsatt en särskild grupp ministrar för att få ett stopp på händelserna, skriver brittiska BBC.

När samtidigt arbetslösheten i Sydafrika är skyhög, särskilt i de fattiga områden som många immigranter bosatt sig i. De officiella siffrorna för arbetslösheten är på cirka 25 procent, men de flesta bedömare menar att den egentliga siffran är klart högre.

Lever i flyktingläger

För att undkomma våldet i kåkstäderna, lever i dag ungefär 5.000 immigranter istället i flyktingläger utanför Durban. Men våldet, från både immigranter och sydafrikaner, fortsätter på Durbans gator, oro finns att våldet nu ska sprida sig till andra städer i landet.

– Jag är väldigt orolig inför helgen, folk dricker och risken finns att stora mobbar samlas ihop för att plundra och söka konfrontation med immigranterna, säger Johan Ripås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Mer i ämnet