Så ser ritningarna för supertåget ut

Framtidens tåg går på – luft

Publicerad

Framtidens snabbtåg kan gå på luft och köra i 900 kilometer i timmen. Det hävdar i alla fall entreprenören Elon Musk som i dag presenterade sin nya uppfinning Hyperloop Alpha.

Det nya hightec-transportsystemet påminner om något som taget ur den tecknade serien, Futurama, där människor transporteras i jättelika rör.

Kör i 900 km/h

Hyperloop Alpha, som det nya transportsystemet kallas, använder sig av trycksatta rör för att  transportera människor i en hastighet uppemot 900 km/h. Det innebär att passagerare skulle kunna åka mellan Stockholm och Göteborg på 26 minuter. Mellan de amerikanska städerna Los Angeles och San Francisco skulle resetiden bli 37 minuter. Enreprenören Elon Musk har i sina beräkningar satt biljettpriset på den sträckan till 20 dollar för att bygget skulle gå med vinst.

På bilderna som entreprenören Elon Musk presenterade i dag visas en kapsel där tre passagerare sitter i rad i ett halvliggande läge, fastspända med säkerhetsbälten. Hur många passagerare varje snabbhetståg eller kapsel skulle kunna ta är dock oklart.

Tekniken för höghastighetståget Hyperloop Alpha består av kapslar som är uppburna på en luftkudde och transporteras med trycksatt luft och aerodynamisk lyftkraft. Trycket i röret som tågen färdas i bestämmer hastigheten på kapslarna. Tekniken fungerar med både höga och låga hastigheter.

Vill inte bygga själv

Elon Musk har tidigare gjort flera uppmärksammade affärer. Bland annat hoppade han av sin utbildning på Stanford efter två dagar för att istället grunda företaget Zip2, som senare såldes för 307 miljoner dollar. I dag är Elon Musk huvudägare och styrelseordförande i Tesla Motors, som bygger eldrivna sportbilar. Han är även styrelsemedlem i SolarCity. Båda bolagen uppges arbeta för att motverka globala uppvärmningen, och det var via de bolagen han presenterade nyheten med Hyperloop Alpha.

Hyperloop Alpha skulle, enligt Elon Musk, vara säkrare, snabbare och kosta mindre än det hastighetståg som Kalifornien planerar. Enligt Musk skulle samma system med Hyperloop kunna byggas för sex miljarder doller, en prisuppgift som dock direkt blev ifrågasatt och bedömd som låg. Superenreprenören Musk vill inte heller själv bygga systemet utan hoppas kunna sälja den till ett annat företag som vill förverkliga idéen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer