Första varningen redan efter 29 sekunder, ändå blev jordskalvet en katastrof. Foto: SVT / Reuters

Från arkivet: Jordskalvet utanför Japan 2011

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de värsta jordskalv som någonsin mäts upp, en flodvåg som är omöjlig att skydda sig mot och 3 kärnkraftsreaktorer som förlorat både ström och kylning. 

– Japan har ett väldigt effektivt varningssystem för jordskalv, och infrastrukturen klarade egentligen själva skalvet bra. Men vid ett skalv av magnitud 9 blir det en stor våg, utanför japans kust rörde sig jordskorpan kanske femtio meter längs förkastningen på plattgränsen, det blir oerhörda vattenmängder som lyfts. Säger Björn Lund universitetslektor i seismologi på Uppsala universitet.

– Kärnkraftsverken klarade av den kraftiga jordbävningen, även om anläggningen förlorade kraft från det yttre nätet så fungerade backupsystemen för reservkraft. Men när vågen sköljer in med enormt mycket vatten, slogs dieseltankar undan och all elektronik dränktes. När anläggningen blir strömlös finns det få möjligheter till att kyla härden. Det fanns vallar för att skydda mot tsunamis, men de var allt för lågt tilltagna. Säger Jan Hanberg på strålsäkerhetsmyndigheten. 

Seismologen Björn Lund och kärnkraftsexperten Jan Hanberg tittar tillbaka 10 år och minns dagarna då telefonen aldrig slutade ringa och allt handlade om en jättelik tsunami.

Se Björn Lund och Jan Hanberg berätta om naturkatastrofen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.