Från skattelättnader till ett stycke land – så ska vi föda fler barn

Uppdaterad
Publicerad

De europeiska länderna har testat både piska och morot för att utöka sin befolkning genom barnalstrande. Från löften om ett stycke land till slogans som ”Föd, sluta skjuta upp” – SVT Nyheter listar några av de mer uppmärksammade försöken.

Italien: Ett stycke land för det tredje barnet

Italien har gjort flera försök att sätta fart på barnafödandet. 2016 fick den dåvarande socialdemokratiska regeringen dra tillbaka en kampanj efter kritikstorm mot bilder på skrumpna bananer och kvinnor som höll i timglas med texter som ”skönhet har inte en ålder, det har fertilitet” och uppmaningar till medborgarna att ”sätta igång”. Året därpå föddes rekordfå italienare.

Men skam den som ger sig. Den nya regeringen som tillträdde 2018 har bland annat lovat ett stycke land till par som får sitt tredje barn de kommande åren. 

Spanien: En ”sexminister” ska lösa problemet

Spanien är ett av de europeiska länderna där det föds färre än 1,5 barn per kvinna.  I januari 2017 fick Edelmira Barreira uppdraget att vända den negativa trenden, eller som det officiellt kallas – ”den demografiska utmaningen”. Hon fick snabbt också titeln ”sexminister” i medierna.

Ungern: Ingen inkomstskatt efter fyra barn

Tidigare i år lovade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att kvinnor som föder fyra eller fler barn aldrig mer kommer att behöva betala inkomstskatt. Andra åtgärder innefattar bland annat ett utökat låneprogram för familjer med minst två barn för att hjälpa dem att köpa bostad.

Serbien: ”Föd, sluta skjuta upp!”

2018 utlyste Serbiens kulturdepartement en tävling för slogans som skulle uppmana befolkningen att föda barn. Bland kandidaterna fanns “Kärlek och barn – det första vi behöver” och “Föd, sluta skjuta upp!”

Ilsken kritik följde, bland annat från kvinnorna inom regeringen. “Det är inte i min smak”, kommenterade premiärminister Ana Brnabic syrligt. Kampanjen sköts upp på obestämd tid och man fokuserade istället på att försöka förbättra nyblivna föräldrars ekonomiska situation.

Ryssland: Befruktningens dag

2005 utnämnde guvernören i ryska Uljanovsk 12 september till befruktningens dag. Par får ledigt från jobbet för att kunna tillbringa dagen tillsammans. De som blir föräldrar nio månader senare belönas med pengar, bilar, teknik och vitvaror.

Frankrike: Bäst i EU

Skattelättnader, generös föräldraledighet och familjerabatter har lyckats hålla Frankrike i topp när det kommer till barnafödande i Europa. 2017 föddes det fler barn där än någon annanstans inom EU, trots att det numera föds färre fransmän och fransyskor än i mitten av 00-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.