Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Frankrike får EU-stöd i ubåtsbråk

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna sluter upp bakom Frankrike i den diplomatiska krisen kring ubåtssamarbetet mellan Australien, Storbritannien och USA.

Sverige vill veta mer – men manar också till försiktighet.

Efterspelet till förra veckans försvarsuppgörelse dominerade både när EU:s utrikesministrar möttes i samband med FN:s generalförsamling i USA sent i måndags och när EU-ministrarna träffades i Bryssel på tisdagen.

Frankrike har irriterats rejält av affären, som gör att landet går miste om ett kontrakt på att sälja konventionellt drivna ubåtar till Australien till ett värde på motsvarande 350 miljarder svenska kronor. I stället ska USA och Storbritannien förse australierna med atomdrivna ubåtar.

”En besvikelse”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel stöttar Frankrike och väntas under natten mot onsdagen ta upp frågan med Australiens premiärminister Scott Morrison.

– Jag tycker inte Frankrike överreagerar. Frankrike ska inte överreagera. Men situationen är oroande och allvarlig och jag tycker att det är vårt ansvar att tala tydligt – just för att vi är allierade. Vi kan inte låtsas som om det inte är något problem, säger franske EU-ministern Clément Beaune.

Lita på USA?

Även Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) säger sig ha förståelse för den franska irritationen. Men han vill också veta mer.

– Det behövs ju skapas klarhet om vilka åtaganden som nu ska ha brutits, säger Dahlgren efter tisdagens ministermöte.

Han tonar samtidigt ner den irritation som finns i EU över den senaste tidens USA-agerande. Utöver ubåtskrisen har det snabba amerikanska tillbakadragandet från Afghanistan väckt frågor i Europa om hur nära samarbetet egentligen är med president Joe Biden och hans administration.

”Inte skadat Sverige”

Krav har redan framförts på att avbryta EU:s förhandlingar om ett handelsavtal med Australien. Även ett inplanerat handelsmöte med USA i Pittsburgh nästa vecka ligger i farozonen då EU funderar över proteståtgärder. Hans Dahlgren manar dock till fortsatt ”öppenhet mot omvärlden”.

– Vi ska inte lägga om EU:s handelspolitik till följd av det här, men jag är säker på att det kommer att nämnas vid de handelsdiskussioner som Europeiska rådet (EU:s stats- och regeringschefer) ska ha snart, säger EU-ministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.