Anhängare till högerextrema Génération Identitaire under en demonstration i Paris i februari. Foto: Francois Mori/AP/TT

Frankrike förbjuder högerextrem grupp

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes regering har beslutat att förbjuda den högerextrema rörelsen Génération Identitaire, som gjort sig känd efter flera försök att stoppa migranter från att ta sig in i landet.

Gruppen ”uppviglar till diskriminering, hat och våld”, skriver inrikesminister Gérald Darmanin på Twitter. Till grund för beslutet står även att gruppen, med anledning av sin militära organisationsstruktur, kan jämföras med en ”privat milis”, enligt regeringens dekret.

I augusti 2019 dömdes gruppens ledare och två andra medlemmar till sex månaders fängelse efter en aktion i de franska alperna då de bland annat hyrde två helikoptrar i jakt på migranter.

Génération identitaire beskrivs ofta som en nyfascistisk rörelse och har förgreningar i andra europeiska länder. Tyskland klassade 2019 Identitäre Bewegung som en högerextrem grupp vilket möjliggör att den kan övervakas av underrättelsetjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.