Frankrike förbjuder trådsmala modeller

Uppdaterad
Publicerad

Det franska parlamentet har godkänt en lag som gör det straffbart att framställa trådsmala modeller som ideal.

Lagen är tänkt att begränsa utbredningen av anorexi bland kvinnor och unga flickor, speciellt inom modebranschen.

Den som bryter mot lagen ska kunna få fängelse i upp till tre år.

Lagen ska nu godkännas i senaten innan den kan träda i kraft. Tidigare har myndigheterna i Spanien infört förbud mot anorektiska modeller i mode- shower.

”Extremt smal”

Om du med hjälp av reklam, dieter eller produkter uppmuntrar till att vara ”extremt smal” kan du dömas till 250.000 kronor i böter och två års fängelse – och upp till tre års fängelse om en produkt eller diet du rekommenderat leder till att någon dör.

2006 dog de 21-åriga brasilianska fotomodellen Ana Carolina Reston efter att ha svultit sig själv till döds. Som en reaktion på dödsfallet förbjöd samma år modeveckan i Madrid att fotomodeller med ett BMI under 18 deltog i showen. Initiativet ledde till att 30 procent av de anmälda modellerna inte kunde medverka.

Kan slå hårt mot modejättarna

Enligt modeexperter blir den franska lagen den starkaste av sin sort i världen och kan slå hårt mot jättarna inom modeindustrin.

Marcus Pettersson på agenturen Stockholmsgruppen menar att det alltid är bra att försöka bekämpa anorexi men att det är fel ge sig på modeagenturerna.

-Våra kunder vill ofta ha smala modeller och kläderna sys i små storlekar, även om Sverige inte har samma extrema ideal som exempelvis Frankrike och Italien.

”Lagen är vag”

Kritikerna menar att lagen är vag och att det är svårt att bestämma vad som är ”extremt smalt”. Marcus Pettersson på Stockholmsgruppen är inne på samma linje.

-BMI är ett svårt mått att förhålla sig till, det finns många sjuttonåriga tjejer som är väldigt smala, det viktiga är att vara frisk och må bra.

De som står bakom förslaget menar att signalen som förslaget sänder är viktigt i sig.

Hemsidor uppmuntrar till självsvält

Om lagen går igenom kommer den också att bekämpa hemsidor som uppmuntrar till anorexi, så kallade pro-ana eller pro-anorexia-sidor. Där skriver unga tjejer om hur man lättast svälter sig själv och uppmuntrar andra att äta så lite som möjligt.

Freja Salö, Text & Webb

Fakta BMI (Body Mass Index)

• BMI, eller Body Mass Index, är ett mått uträknat utifrån en persons längd och kroppsvikt.

• För att klara gränsen på 18 BMI måste du exemplevis väga minst 56 kilo om du är 175 centimeter lång.

• Världsorganisationen WHO sätter riktmärket för undernärding vid 18,5 BMI.

• Gränsen för svält går vid 15 BMI.

• När Ana Carolina Reston svalt till döds 2006 hade hon ett BMI på 13,21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.