Frankrike avslutar sina militära insatser i Mali. Här är franska soldater på en bas i Gao. Arkivbild. Foto: TT

Franskledd styrka med Sverige lämnar Mali

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike och dess allierade, inklusive Sverige, avslutar sin militära insatser i Mali.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att orsaken är ”oacceptabelt” beteende från Malis regim.

– Den maliska regeringens beteende har varit sådant att det underminerar möjligheterna att kunna genomföra de operationer vi är där för, säger han.

Frankrike inledde 2013 Operation Barkhane för att stävja ett jihadistiskt uppror som pågått i den norra delen av landet. Den operationen stöds av en internationell snabbinsatsstyrka med namnet Task Force Takuba, där Sverige deltar.

– Detta innebär att Takuba kommer att avslutas, säger Hultqvist.

I ett uttalande från Frankrike och landets afrikanska och europeiska allierade uppges att ”ett flertal obstruktioner” från Malis styrande regim gör att man nu kommer att genomföra ett ”koordinerat tillbakadragande”.

Insatser i Sahelregionen i övrigt, som i Niger och Guineabukten, kommer dock att fortsätta, slås det fast.

”Dolda mål”

Frankrikes president Emmanuel Macron höll på torsdagen en presskonferens. Även han förklarade tillbakadragandet av fransk militär med att Malis styrande regim agerande.

– Vi kan inte förbli militärt engagerade vid sidan av ett styre var strategi och dolda mål vi inte delar, sade han.

Macron anser dock inte att Frankrikes militära insats i Mali varit ett misslyckande.

Det svenska bidraget till Task Force Takuba i Mali består av cirka 150 soldater. Riksdagen har redan beslutat att den styrkan ska börja avvecklas i slutet av februari. Den senare delen av året skulle högst 20 personer vara kvar, framför allt ett kirurgteam och stabsofficerare. Det är nu inte längre aktuellt.

Avslutas 2024

Sverige deltar även i FN:s Minusmastyrka med ett lätt skyttekompani bestående av omkring 220 soldater. Riksdagen har beslutat att man ska påbörja avvecklingen av den insatsen under 2023 och avsluta den helt sommaren 2024.

Det pågår dock diskussioner mellan regeringen och oppositionen om att ta hem Minusmastyrkan snabbare och regeringen har utlovat besked till första mars.

Det franska beskedet kan komma att påverka tidtabellen för det tillbakadragandet.

Därutöver deltar Sverige med ett mindre antal personer i en militär utbildningsinsats i Mali i EU:s regi.

Ifrågasättandet av de internationella militära insatserna i Mali tog fart efter en militärkupp i Mali under 2020. Den nya regimen tog ett nytt och hårdare grepp om makten genom ytterligare en kupp under sommaren 2021. Demokratiska val har skjutits på framtiden.

I slutet av januari meddelade den styrande juntan att en grupp danska soldater som just anlänt till landet i själva verket inte var välkomna, vilket väckte reaktioner bland länderna som deltar i de internationella insatserna.

Vid sidan av det tycks juntan ha knutit närmare band till Ryssland, då man har hyrt in ryska soldater från den ljusskygga och på pappret privata Wagner-gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.