Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve tillsammans med ordförande för Frankrikes muslimska råd Anouar Kbibech. Till höger en lapp som lyder ”sörjande moské”, på moskén i Saint-Etienne-du-Rouvray. Foto: TT

Frankrike stänger ner moskéer i terrorns spår

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes regering har stängt ett tjugotal moskéer sedan slutet av förra året, eftersom de predikat en radikal tolkning av islam. En reform av religionens struktur inom Frankrike väntas läggas fram senare i höst, uppger landets inrikesminister.

Ett tjugotal moskéer och bönelokaler runt om i Frankrike har stängts ner på order av landets regering sedan december förra året, förklarade under måndagen den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve.

Lokalerna har stängts i enlighet med bestämmelser som råder i det undantagstillstånd som Frankrike har befunnit sig i sedan terrorattentaten i Paris den 13 november 2015. Dåden krävde 130 människors liv.

Attack i Nice 2016

Lärde ut radikal tolkning av tron

De berörda moskéerna anses ha varit radikala och lärt ut en fundamentalistisk ideologi. Enligt le Monde finns i Frankrike i dag cirka 2.500 moskéer, varav 120 anses predika ut en fundamentalistisk, salafistisk tolkning av islam.

– Det är ett tjugotal moskéer och bönelokaler som har stängts, och det kommer att bli fler, med anledning av den information vi har, sa Cazeneuve vid en pressträff.

Flera utvisningsärenden

Ministern berättade också att man också genomför flera utvisningar av personer ur landet. 80 utvisningsärenden har slutförts sedan 2012, uppgav han.

– Ett tiotal utvisningsärenden pågår just nu, och jag kommer med största beslutsamhet fortsätta med denna politik, sa Cazeneuve.

”Finns ingen plats för dem som frammanar hat”

Pressträffen hölls i samband med att inrikesministern träffade de högsta företrädarna för Frankrikes muslimska råd. Landet har de senaste två åren skakats av flera terrordåd med islamistiska motiv. Sammanlagt har 234 liv släckts i terrordåd på fransk mark under de senaste 18 månaderna.

Senast efter dådet på strandpromenaden i Nice den 14 juli och attacken i kyrkan i Saint-Etienne-du-Rouvray förra veckan har kritiken växt från flera håll kring den dåliga insynen i och kontrollen av landets moskéer.

– Det finns ingen plats i Frankrike för dem som i sina bönelokaler eller moskéer åberopar och frammanar hat och inte respekterar republikens principer. Jag tänker särskilt på jämställdheten mellan män och kvinnor, har till exempel premiärminister Manuel Valls sagt i en intervju med le Monde.

Reform av islam inom Frankrike

Landets muslimska företrädare är överens med politikerna om problemet.

– Om det finns salafistiska moskéer som vill skada republiken, måste de stängas. Om det finns utländska imamer som vill skada republiken, måste de utvisas, säger Abdallah Zekri, generalsekreterare för Frankrikes muslimska råd.

Rådet ska därför nu tillsammans med regeringen arbeta för att reformera religionens struktur i Frankrike. En ny institution ska bland annat inrättas i syfte att ”skapa total transparens kring finansieringen” av moskéer, berättade Cazeneuve vid pressträffen.

Reformen, som också innefattar obligatorisk utbildning av imamer, väntas stå redo att läggas fram i oktober i år. Cazeneuve försäkrade också att all lagstadgad reform ska utvecklas med ”rigorös respekt” för principerna i Frankrikes grundlagsskyddade sekulärism.

”Bråttom att hjälpa fransk islam”

2005 gjordes ett liknande försök av den dåvarande regeringen att skapa en liknande institution just för att skapa transparens kring finansieringen av moskéer. Den föll dock strax efter inrättandet samman i interna maktstrider.

Nuvarande premiärminister Manuel Valls säger till le Monde att misslyckandet inte får upprepas.

– Det är bråttom att hjälpa fransk islam att göra sig av med dem som minerar den inifrån. För att uppnå detta är det upp till oss att bygga en stark pakt med Frankrikes islam, och ge institutionen en central plats, säger Valls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet