Demonstranter protesterar mot Frankrikes närvaro i landet under den demonstration i huvudstaden Niamey tidigare i veckan Foto: AFP/TT

Niger sparkar ut Frankrikes ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Militärjuntan i Niger ger Frankrikes ambassadör 48 timmar att lämna landet, meddelar Nigers utrikesdepartement.

Frankrike avvisar kravet med att juntan saknar ”auktoritet”.

Som skäl anges att ambassadören vägrat infinna sig till ett möte med utrikesdepartementet på fredagen, samt ”andra handlingar av Frankrike som står i motsättning till Nigers intressen”. Det framgår av ett brev till den franska regeringen.

Beskedet kommer efter en rad av fientliga uttalanden och protester mot Frankrike, efter att juntan avsatte den västvänlige presidenten Mohamed Bazoum i slutet av juli.

Militärjuntan anklagar Frankrike för att planera ett militärt ingripande för att återinsätta Bazoum, något som Frankrike tillbakavisat.

”Kuppmakarna i Niger har inte auktoriteten” att utvisa ambassadören, lyder svaret från Frankrike. ”Vi utvärderar och följer kontinuerligt säkerheten och verksamheten vid ambassaden”, tillägger franska utrikesdepartementet.

Frankrike har omkring 1 500 soldater i landet som bistått Bazoum i kampen mot jihadister.

Tidigare uppgifter om att militärjuntan även gett liknande besked gällande ambassadörerna från Tyskland, Nigeria och USA stämmer inte, enligt AFP.

USA:s utrikesdepartement uppger för Reuters att man inte mottagit något krav från Niger att den amerikanske ambassadören ska lämna landet.

En källa inom juntan säger till Reuters att det enbart är den franske ambassadören som ombetts lämna Niger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför riskerar kuppen leda till ett storkrig – se en sammanfattning om vad som hänt i klippet. Foto: EPA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.