– Folk känner avsky över den mängd lögner, den dumhet, okunskap och manipulation som ligger bakom att en 18-åring halshugger en främling på gatan, säger Frankrikes ambassadör i Sverige Etienne de Gonneville.

Frankrikes ambassadör i Sverige: ”Vi känner avsky och ilska”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes ambassadör i Sverige, Etienne de Gonneville, reagerar kraftigt efter det bestialiska mordet på historieläraren Samuel Paty.

– Vi känner både avsky och ilska, säger han till SVT:s Agenda.

Veckans Agenda tar upp situationen i Frankrike efter det bestialiska mordet på historieläraren Samuel Paty för drygt en vecka sedan. Paty ska i sin undervisning ha visat karikatyrer på profeten Muhammed.

Polisen beskriver mordet som ett terrordåd. Stora demonstrationer till stöd för yttrandefrihet och sekularism har ägt rum och myndigheterna har stängt moskéer och förbjudit föreningar.

– Folk känner avsky över den mängd lögner, den dumhet, okunskap och manipulation som ligger bakom att en 18-åring halshugger en främling på gatan, säger Frankrikes ambassadör i Sverige, Etienne de Gonneville.

Samtidigt, att visa teckningar, bilder av profeten Muhammed är något som många muslimer, och inte bara radikala muslimer tycker är väldigt stötande. Är det något ni ska visa respekt inför och om så, på vilket sätt?

– Det är väldigt intressant att du ställer den frågan. Människor inser sällan hur laddad och moraliskt oklar din fråga är. Inte din fråga förstås, utan det är en fråga som ställs av många människor.

– Det här är den fälla islamister har gillrat åt oss, säger Etienne de Gonneville och fortsätter:

– Samtalet, i den här intervjun, handlar om halshuggningen av en fransk lärare. Nu går du vidare till något annat, nämligen en debatt till synes om religion, om att förolämpa en religion och att häda, vilket inte är ett brott i Frankrike.

– Men diskussionen handlar om en terrorhandling. Inte om förmodad hädelse eller en teckning. al-Qaida använder hela tiden karikatyrerna från Charlie Hebdo i sin propaganda för att flytta samtalet från det som är terrorism till något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.