Foto: TT

Frankrikes inrikesminister: Mördaren radikaliserades mycket snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Gärningsmannen bakom attacken på strandpromenaden i Nice radikaliserades så snabbt att underrättelsetjänsten aldrig hann upptäcka honom. Det säger i dag den franska inrikesminister Bernard Cazeneuve. Att sedan använda en lastbil för att åsamka så mycket skada, är ett tecken på den stora svårigheten med att bekämpa denna typ av blodiga våldshandlingar, menar han.

‒ Vi står inför en ny typ av attentat, då denna individ inte var känd av underrättelsetjänsten.

Med detta konstaterande inledde Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve sin presskonferens under lördagen. Han berättar att 160 personer har gripits sedan årsskiftet, alla involverade i planer på att begå terrordåd.

‒ Detta har förhindrat ett märkbart antal attentat, varav vissa kunde ha genomförts under fotbolls-EM, specificerar han.

”Radikaliserades mycket snabbt”

Cazeneuve berömmer landets säkerhetstjänster för detta, men förklarar att deras arbete och kartläggning av potentiella islamistiska terrorister inte räckte till i det här fallet.

‒ Det verkar som att Mohamed Lahouaiej Bouhlel radikaliserades mycket snabbt. Det är i alla fall de första uppgifterna som framkommer genom vittnesmål, säger han.

Exakt vilka vittnesmål han syftar på specifieras inte, men de har tagits fram i den pågående utredningen. Fem anhöriga till gärningsmannen har gripits, bland annat hans före detta hustru, och hörs nu av polis.

Tillvägagångssättet skrämmer

Vidare säger ministern att bristen på tunga eldvapen och sprängämnen vid torsdagens dåd också spär på chocken i Frankrike. En lastbil som främsta mordvapen visar hur svår kampen mot terrorismen faktiskt är.

‒ Vi står inför individer som, känsliga för IS budskap, företar sig extremt våldsamma handlingar utan att ha varit i strid eller fått någon träning.

Terrororganisationen IS har tagit på sig skulden för torsdagens attentat, men ännu finns ingen bekräftad koppling från franska myndigheter mellan Mohamed Lahouaiej Bouhlel och extremiströrelsen.

Försvarar säkerhetsåtgärderna

Efter attentatet har Nices nyligen avgångne borgmästare Christian Estrosi gått ut och offentligt anklagat den franska regeringen för att inte göra tillräckligt för att garantera medborgarnas säkerhet. Han ska ha skrivit ett brev till president François Hollande bara dagen före dådet.

Inrikesministern säger i dag att ett gediget säkerhetsarbete föregår alla större evenemang, och att inrikesdepartementet själv deltar i detta arbete ibland annat Alpes-Maritimes, departementet där Nice ligger.

‒ Festligheterna kring nationaldagen förbereddes i nära samarbete med staden Nice, liksom de gjorde i alla städer i Frankrike. Vi gjorde det för att vi ville garantera en väldigt hög säkerhetsnivå.

‒ Om det bedömdes att säkerheten inte var tillräckligt god, kunde såväl staten som kommunen besluta att ställa in festligheterna, vilket nu inte var fallet, säger Cazeneuve.

”Vi måste vägra polemik”

Han hyllar polisens arbete under kvällen, och tackar dem för att ha lyckats fått ett stopp på massmordet. Blockaderna mot strandpromenad var tillräckliga, menar ministern, men lastbilen trängde sig in över en trottoarkant.

Slutligen manar han till enighet från alla fransmän. Det är motsatsen som är terroristernas mål, menar han.

‒ I denna stund av sorg och lidande måste vi behålla värdigheten och vägra polemik, särskilt när den piskas upp av falska sanningar, säger Cazeneuve.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.