Kanaker demonstrerar för självständighet vid valet 2020, där nej-sidan vann med över 50 procent av rösterna. Foto: Mathurin Derel/TT

Fransk koloni röstar om självständighet för tredje gången

Publicerad

Ska Nya Kaledonien förbli franskstyrt eller bli en självständig stat? Den frågan ska invånarna folkomrösta om i december – för tredje gången sedan 2018.

Ögruppen i Stilla havet är en gammal fransk koloni, som alltjämt styrs från Frankrike. I de två tidigare omröstningarna, som hölls 2018 respektive 2020, röstade en klar majoritet för att kvarbli under franskt styre. Nu har den franska regeringen meddelat att den tredje folkomröstningen ska hållas 12 december i år.

Sista chansen

Ett avtal om avkolonisering av Nya Kaledonien tecknades 1998, och enligt detta tillåts tre folkomröstningar om självständighet. Det innebär att vinterns folkomröstning blir sista chansen för ögruppen att bryta sig loss från Frankrike.

Nya Kaledonien har drygt 270 000 invånare, varav drygt 45 procent tillhör ursprungsbefolkningen kanaker. Där är stödet för självständighet betydligt högre än bland de franskättade invånarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.