Fransk musikproducent misshandlad i flera minuter av polis

Uppdaterad
Publicerad

I flera minuter pågick misshandeln som åter väckt debatten om rasism och polisvåld i Frankrike. Fyra poliser har tillfälligt tagits ur tjänst.

– Jag vill förstå varför jag har blivit överfallen av de människor som bär polisuniform. Jag vill ha rättvisa för jag tror på rättvisan i mitt land, säger Michel Zecler till AP.

Det var förra lördagen som misshandeln ägde rum. I en övervakningsvideo som är över tio minuter lång visas hur tre poliser tar till med nävar, knän och batong mot musikproducenten Michel Zecler. 

Hela händelseförloppet har inte fångats på film, men enligt Michel Zecler handlade det om att han inte bar något munskydd. Något som även framkommit av polisernas rapport från händelsen, rapporterar franska medier. Munskydd är numera obligatoriskt att bära i Frankrike i och med coronapandemin.

Knuffas in i hallen

Misshandeln ägde rum i Michel Zeclers musikstudio som ligger i utkanten av Paris. Han hade vänt tillbaka dit för att hämta ett munskydd, berättar han för sidan Loopsider. Zecler knuffas in i hallen och hålls fast av poliserna, framgår det av videon.

Utöver flera minuter av slag och sparkar ska poliserna även ha sagt rasistiska glåpord, säger Michel Zecler.

Misshandeln tar stopp när personer som befann sig i studions källare och spelade in musik kommer till Michel Zeclers undsättning. De trycker undan poliserna som då hamnar utanför ytterdörren. Plötsligt kastas en tårgasbehållare in som fyller rummet med rök. När röken lagt sig syns hur samtliga män förs ut. Utanför står tiotals poliser, framgår det av en annan video.

Macron: ”Oacceptabelt”

Videorna publicerades i slutet av veckan, liksom bilder på Zeclers blodiga ansikte, och har väckt liv i debatten om polisvåld och rasism i Frankrike. Poliserna har tillfälligt tagits ur tjänst och utreds för rasistiskt motiverat våld, av både åklagare och internutredare. Polisernas anmälan mot Michel Zecler har lagts ned, skriver AFP.

President Emmanuel Macron har i ett långt Facebookinlägg skrivit att händelsen är en skam för landet och kallar den för “oacceptabel”. 

”Frankrike ska aldrig låta hat eller rasism frodas”, skriver presidenten.

Samtidigt sker protester i Frankrike mot en ny säkerhetslag, som skulle kunna göra det kriminellt att sprida bilder på poliser i tjänst.

– De här videorna är betydande för till en början var min klient gripen för våld mot tjänsteman. Verkligheten är att om vi inte hade dessa videor så hade min klient kanske suttit i fängelset, säger Michel Zeclers advokat, Hafida El Ali till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.