Foto: TT

Frankrike: Kravaller efter brutalt polisövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

26 personer greps tidigt i morse för att ha gått till attack mot polisen i en Parisförort. Våldsamheterna började som en protest mot ett övergrepp mot en yngling från orten som polisen ska ha begått.

Utbrända bilar och sopcontainrar kantar gatorna i Aulnay-sous-Bois, en problemfylld förort nordväst om Paris. Kvällen innan tågade hundratals människor på samma gator i en samlad protest mot polisens brutalitet. En protest som framåt natten urartade fullständigt.

Misstänks för våldtäkt

Bakgrunden är de övergrepp som en yngling från området säger sig ha blivit utsatt för – av just polisen. En polisman misstänks nu för våldtäkt och ytterligare tre för misshandel, brott de ska ha begått i samband med att mannen i förra veckan hamnade i en identitetskontroll i samband med att polisen slog till mot droghandeln i området.

Saken utreds nu grundligt, lovar Frankrikes Bernard Cazeneuve:

– Poliser måste alltid föregå med gott exempel, säger han enligt Reuters.

Rasistiska tillmälen

Den 22-årige mannen, som har afrikanska rötter, har vittnat om hur polismännen snabbt blev våldsamma. De skrek rasistiska tillmälen samtidigt som de spottade och slog honom, särskilt mot hans huvud och genitalier. De ska också ha sprutat tårgas i mannens ögon och mun.

Under misshandeln ska en av poliserna ha dragit ned ynglingens byxor och tryckt upp sin batong i hans ändtarm med stor kraft.

– Jag föll ned på mage, hade ingen styrka alls kvar, har 22-åringen sagt i förhör.

Opererades akut

Efter misshandeln fördes mannen till polisstationen där en annan polis såg hans skador och såg till att han kom till sjukhus. Han opererades akut för allvarliga skador på tarmen och man konstaterade även skador i ansiktet och huvudet. 22-åringen får fortfarande vård och har blivit sjukskriven i 60 dagar.

– Det är patetiskt, han är en helt vanlig kille. Han spelade fotboll och hade aldrig haft några problem med polisen. Och så kommer de hit och attackerar honom?, säger 21-årige Sofiane Hajjobi som själv bor i Aulnay-sous-Bois till AP.

– Nu ligger vi i krig med polisen!

Poliser omringade

Nyheten om det brutala polisövergreppet gjorde att missnöjet i mannens hemkvarter började jäsa redan under helgen. Och natten till tisdag exploderade det i kravaller och våldsamheter riktade direkt mot polisen som svarade med tårgås.

Ett antal poliser blev omringade av våldsamma demonstranter och tvingades skjuta skarpa varningsskott för att ta sig loss.

– Det är ett ofattbart våld, kommenterade den lokale borgmästaren Bruno Beschizza kravallerna.

Flera bilar sattes i brand, bland annat kastades en molotovcocktail mot en polisbil som totalförstördes. Poliserna undkom med nöd och näppe.

Tidigare kravaller

– Deras mål är att döda poliser och det är helt oacceptabelt, sade polisens talesperson Frederic Lagache till Europe1.

Aulnay-sous-Bois är en av de segregerade förorter med stora sociala problem som skakades av kravaller redan 2005. Då brändes sammanlagt 10.000 bilar och 300 byggnader ner av våldsamma demonstranter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.