Stadsfullmäktige Michel Paugam poserar vid den svårtydda skriften. Foto: Frank Tanneau / AFP / TT

Den franska stengåtan som ingen kan lösa

Uppdaterad
Publicerad

En by i västra Frankrike erbjuder 2 000 euro till den som kan dechiffrera en 230 år gammal inristning på en sten. Stenen, som ligger i en vik nära Plougastel, har en blandning av franska och skandinaviska bokstäver, skriver BBC.

Ännu har ingen lyckats tyda de 20 raderna av text på den mystiska stenen, som bara syns när tidvattnet är lågt. Det trots att den upptäcktes för flera år sedan, skriver BBC.

Den större delen av bokstäverna är franska, men där finns även norska Ø. Vissa av bokstäverna är spegelvända, andra är vända upp och ner.

Synliga årtal

Två årtal går att utläsa på stenen, 1786 och 1787. Det är bara några år innan den franska revolutionen. Det finns också en avbildning som tycks föreställa ett skepp med segel och roder, och ett hjärta med ett kors ovanpå.

En teori är att språket är gammal bretonska, eller baskiska. Vissa tror dessutom att personen som gjorde ristningarna kan ha varit knappt läskunnig.

En del av texten lyder till exempel: ”ROC AR B … DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL”.

Den franska byn Plougastel erbjuder 2 000 euro till den som kan tyda den mystiska stenen. Foto: Fred Tanneau /AFP /TT

Lösningen – en tävling

Efter att ingen lyckats lösa gåtan beslutade Plougastel, och dess borgmästare Dominique Cap, att utlysa en tävling.

– Vi tänkte att det kanske fanns någon därute som har den typen av expertis som vi behöver, säger han till BBC.

Lingvistikexperter och arkeologer uppmanas att registrera sig hos borgmästaren, för att sen få bilder skickade till sig. Hundratals personer har redan visat intresse.

När anmälan stänger i november kommer en panel att utse den mest trovärdiga översättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.