Den australiska flottan kommer att köpa in amerikanska och brittiska atomubåtar, vilket har väckt fransk ilska. Arkivbild. Foto: Michael B Zingaro/TT

Fransk ubåtstillverkare kräver Australien på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Den uteblivna ubåtsaffären mellan Frankrike och Australien har utlöst en diplomatisk kris – och nu kan Australien också vänta sig en saftig nota. Ubåtstillverkaren Naval Group, som förlorade uppdraget att tillverka ubåtarna, kommer nu att kräva Australien på pengar.

Den franska ubåtstillverkaren Naval Group gick miste om ett kontrakt värt över 500 miljarder kronor i förra veckan, när Australien meddelade att de nobbar de franska ubåtarna.

I stället inledde landet en försvarspakt med Storbritannien och USA och skrev ett avtal om att köpa atomubåtar.

Den franska regeringen har reagerat starkt på det man menar är ett svek och ubåtsaffären har utlöst en diplomatisk kris mellan länderna. Frankrikes utrikesminister kallade det ”en dolkstöt i ryggen” och diplomatisk personal kallades hem från både USA och Australien.

Kräver Australien på pengar

Nu meddelar också ubåtsföretaget Naval Group att man kommer att kräva Australien på pengar för den uteblivna beställningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Bland annat ska man begära ersättning för kostnader för infrastruktur och personal kopplat till jättebeställningen.

– Vi kommer att hävda våra rättigheter, säger företagets vd Pierre Eric Pommelet till den franska tidningen Le Figaro.

Företaget har redan fått inbetalningar från Australien, som täcker de närmare 10 miljarder kronor som plöjts ned i ubåtstillverkningen.

Naval Group är delägt av den franska staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Utrikes
Mer Nyheter