Foto: Reuters

Franska bagare vill ha baguetten på Unescos lista

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike säljs dagligen omkring sex miljoner baguetter. Nu vill bagare i landet att det ryktnara brödet ska tas upp på Unescos lista över över kulturskatter.

Till skillnad från världsarvslistan, som listar unika kultur- och naturmiljöer, till exempel Egyptens pyramider, handlar kulturarvslistan om det levande kulturarvet som sedvänjor, hantverk, muntlig tradition – eller maträtter.

Baguetten är redan skyddad i Frankrike enligt 1993 års lag. Men bagarna i landet vill gå ett steg till och tycker att det behövs ett globalt skydd, inte bara för att skydda namnet utan även receptet. För att uppfylla kriterierna får en baguette endast innehålla fyra ingredienser: vetemjöl, vatten, jäst och salt. Det får inte frysas eller innehålla tillsatta konserveringsmedel.

– Den traditionella baguetten, gjord på kvalitetsråvaror riskerar att så småningom försvinna, säger Dominique Anract, ordförande för landets bagarförening.

Det kan dock dröja innan baguetten hamnar på listan. Först efter att en ansökan har godkänts och behandlats i ett råd bestående av representanter från 200 länder kan ett kulturarv föras upp på Unescos listor över immateriella kulturarv. Dessutom står brödet mot två rivaler för det franska budet på kulturarvslistan...

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.