Präst skjuten i Lyon – en person gripen

Uppdaterad
Publicerad

En grekisk-ortodox präst i Lyon i Frankrike har skjutits utanför sin kyrka, rapporterar flera medier. En person har gripits, enligt åklagare.

Prästen ska vara vid liv men vårdas för livshotande skottskador. Le Figaro hänvisar till en poliskälla som uppger att han träffades i bröstkorgen. Gärningsmannen lyckades fly, men senare på lördagskvällen meddelade franska åklagare att en person har gripits, oklart på vilken misstanke.

Den drabbade grekisk-ortodoxa kyrkan ligger i Lyons sjunde arrondissement. Inrikesdepartementet skriver i ett uttalande på Twitter att polisen och räddningstjänsten befinner sig på platsen som har spärrats av. ”Undvik området och följ myndigheternas instruktioner”, lyder uttalandet.

Frankrike har de senaste veckorna drabbats av flera islamistiska dåd, och landets beredskap mot terrorhot ligger redan på högsta nivån.

Okänt motiv

– Ni måste lita på att regeringens beslutsamhet att låta var och en be till Gud i fullständig säkerhet och frihet. Vår vilja är stark och kommer inte att försvagas, sade premiärminister Jean Castex när attentatet mot prästen blev känt.

Motivet är i nuläget okänt och det är därför oklart om lördagens dåd är terrorrelaterat eller inte. PNAT, Nationella åklagarmyndigheten mot terrorism, säger enligt Le Parisien att situationen just nu analyseras.

Poliskällor uppger till flera franska medier att prästen sköts på eftermiddagen när han höll på att stänga kyrkan. Två skott ska ha avlossats, enligt källor till Le Parisien ska skytten ha använt ett avsågat jaktgevär.

Lyons borgmästare Grégory Doucet säger till franska medier att man ännu inte vet något om motivet och att man i nuläget inte har riktat in sig på något specifikt spår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.