”Det har funnits falsket, förakt och lögner” – Hör utrikesministerns ilska efter ubåtsavtalet. Foto: Reuters

Franska utrikesministern: Australien och USA ljuger

Uppdaterad
Publicerad

Krisen mellan USA, Australien och Frankrike är allvarlig.

Det säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian, som anklagar länderna för att ha gått bakom ryggen på en allierad i samband med bildandet av säkerhetspakten Aukus.

– Det har förekommit lögner, dubbelspel och övertramp, säger Jean-Yves Le Drian till franska France 2.

Frankrike har kallat hem sina ambassadörer från både USA och Australien i protest mot ubåtsuppgörelsen länderna emellan. För landet innebar det att man själva gick miste om ett avtal värt omkring 40 miljarder dollar, motsvarande omkring 347 miljarder kronor.

I en intervju med franska France 2 anklagar Jean-Yves Le Drian de båda länderna för att ha fört Frankrike bakom ljuset.

-  Det har förekommit lögner, dubbelspel och övertramp av förtroendet. Så läget mellan oss är inte alls bra, säger Jean-Yves Le Drian.

Skickar känga till Storbritannien

Washington har beklagat Frankrikes beslut om att kalla hem ambassadörerna och hoppas kunna diskutera frågan under kommande veckas generalförsamling i FN. Enligt Jean-Yves Le Drian är krisen länderna emellan allvarlig.

– Det faktum att vi för första gången i historien kallar hem vår ambassadör från USA är en kraftfull politisk handling som visar hur djup krisen är. Man kan inte agera på det sättet i en allians. Vi är en betydelsefull partner, och då kan du inte behandlas med en sådan brutalitet och en sådan oförutsägbarhet, säger Jean-Yves Le Drian.

Han anklagar samtidigt Storbritannien för ”ständig opportunism”.

– Den känner vi till. Därför behöver vi inte kalla hem vår Londonambassadör för att förklara läget. Dessutom är Storbritannien i det här fallet ganska mycket av ett tredje hjul, säger Jean-Yves Le Drian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.