I en butik i Jordaniens huvudstad Amman sätts skylter upp där det står: ”I solidaritet med profeten Mohammed bojkottas alla franska produkter”.

Franska varor bojkottas i arabländer

Uppdaterad
Publicerad

Franska varor bojkottas på flera håll i arabvärlden efter den franske presidenten Emmanuel Macrons skarpa markeringar mot radikal islamism efter mordet på läraren Samuel Paty.

Bojkotter har inletts i butiker i gulfstaterna Kuwait och Qatar, och det största oppositionspartiet i Jordanien har manat landets invånare att sluta köpa franska varor.

På sociala medier syns foton av butiksanställda i Kuwait som plockar bort franska ostar av märkena Kiri och Babybel, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I Qatar har livsmedelskedjorna al-Meera och Souq al-Baladi meddelat att de tills vidare tar bort franska varor från sina butikshyllor.

På flera platser har människor också demonstrerat mot Macrons uttalanden och hans försvar för publiceringen av Muhammedkarikatyrer, bland annat i Tel Aviv i Israel där omkring 200 personer demonstrerade utanför den franske ambassadörens residens på lördagen.

– Profeten Muhammed är Islams heligaste och den som angriper hans heder angriper ett helt folk, sade en av demonstranterna, Amin Bukhari, till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.