François-Henri Pinault, ordförande och VD för holdingbolaget Kering, och mannen bakom lyximperiumet LVHM Bernard Arnault har båda gått ut och sagt att de donerar miljontals euro för återuppbyggnaden av Notre Dame Foto: Christophe Ena / Francois Mori / AP / TT

Miljardärerna donerar flera hundra miljoner euro efter Notre Dame-branden

Uppdaterad
Publicerad

President Emmanuel Macron har gett det franska folket löftet att Notre-Dame ska återställas efter nattens brand. En insamling har startats för alla att bidra till restaureringen. Miljardärer har redan annonserat donationer på flera hundratals miljoner euro, och Paris borgmästare hoppas nu på ännu mer ekonomisk hjälp från omvärlden för att katedralen ska kunna byggas upp på nytt.

Branden totalförstörde katedralens takkonstruktion i trä – men den franske presidenten var snabb med att ge löftet att den historiska byggnaden ska räddas.

Nu har en insamling startats för att göra löftet möjligt och vem som helst kan bidra med pengar till återuppbyggandet av det historiska monumentet. Paris borgmästare Anne Hidalgo föreslår, genom ett inlägg på twitter, att det någon gång de kommande veckorna ska arrangeras en ”stor internationell donations-konferens”.

– Jag är redo att ta emot er i Hôtel de Ville (Paris stadshuset), skriver Hidalgo på Twitter som annonserat att staden Paris kommer donera 50 miljoner euro för återuppbyggnaden.

Huvudstadsregionen Île-de-France meddelade tidigare att man donerar 10 miljoner euro, rapporterar BFMTV.

Äger Gucci och YSL

En av dem som redan lämnat en donation är den franske miljardären François-Henri Pinault, ordförande och VD för holdingbolaget Kering som specialiserar sig på handel och lyxvaror. Kering äger bland annat varumärken som Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga och Alexander McQueen.

Pinault har enligt AFP donerat 100 miljoner euro till restaureringen.

Han skriver i ett pressmeddelande att han vill ”återuppliva denna juvel så fort som möjligt”, enligt Sky News.

François-Henri Pinault är också styrelseordförande i Artemis, det holdingbolag som förvaltar familjen Pinaults tillgångar. Bland annat äger de en stor konstsamling med verk av Andy Warhol, Pablo Picasso och flera andra stora konsnärer.

Ytterligare donation på 200 miljoner euro

Under tisdagsmorgonen kom besked om ytterligare en jättelik donation. Världens fjärde rikaste man (enligt tidningen Forbes), Bernard Arnault, annonserar i ett uttalande att han donerar 200 miljoner euro till återuppbyggnaden.

Bernard Arnault-familjen har grundlagt sin rikedom i lyxvaruimperiet LVHM.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.