Freddy Lie är i fängelset i Skien för att höra Breivik kämpa för bättre förhållanden i fängelset. Foto: SVT

Freddy förlorade sin dotter på Utöya: ”Rättegången är en cirkus”

Uppdaterad
Publicerad

Breivik mördade hans 16-åriga dotter på Utöya. Nu är Freddy Lie i fängelset i Skien för att höra Breivik kämpa för att få bättre förhållanden i fängelset. – Jag behöver se och höra själv, säger han till SVT Nyheter.

Det har snart gått fem år sedan Breivik mördade Freddie Lies 16-åriga dotter Elisabeth och orsakade hans andra dotter, 17-åriga Cathrine, livshotande skador.

När nu Breivik kräver lindrigare förhållanden i fängelset är Freddy Lie på plats i fängelset i Skien för att vara med på rättegången.

– Jag ser det som en cirkus. Det är många som har det betydligt värre vad han har, säger Freddy Lie om rättegången.

Men han säger att han respekterar att rättegången hålls.

– Det är så rättsstaten fungerar, det är helt i sin ordning.

Många anhöriga vill inte se

Freddy Lie är den enda av de anhöriga av offren efter terrordåden den 22 juli som följer rättegången på plats i fängelset. Några anhöriga följer rättegången på en tv-skärm i tingsrätten i Oslo men många har helt valt att avstå.

För Freddy Lie är att vara på plats ett sätt att ta kontroll.

– Det är på sätt och vis ett sätt att avskärma mig från medierapporteringen som kan dyka upp när som helst. Nu kan jag se och höra själv.

Vad känner du när du hör Breivik klaga på förhållandena i fängelset?

– Jag har inga känslor alls kring honom. Jag tänker egentligen inte på honom alls.

”Tar en dag i taget”

16-åriga Elisabeth kom aldrig hem från Utöya. Freddy Lies andra dotter Cathrine kom hem med livshotande skador. På frågan om han och familjen har kunnat gå vidare efter terrordåden svarar han att det är upp och ned.

– Vi tar en dag i taget, det är det vi sliter mest med. Den ena dagen går det bra, den andra dagen vill man bara dra för gardinerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik stämmer norska staten

Mer i ämnet