Colombias president Juan Manuel Santos och Farcledaren Rodrigo Londoño har nu undertecknat det nya fredsavtalet. Foto: TT

Fredsavtal undertecknat i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Colombias president Juan Manuel Santos och Farcgerillans ledare Rodrigo Londoño undertecknade ett nytt fredsavtal i dag. Ceremonin är mer återhållen än det påkostade firandet när det första avtalet skrevs på.

Santos och Farcgerillans ledare Rodrigo Londino skrev under det det 310 sidor tjocka dokumentet i Bogota i dag, rapporterar AP, nästan två månader efter det att en folkomröstning förkastade den ursprungliga fredsöverenskommelsen.

Fredsavtalet syftar till att sätta punkt för den 52 år långa konflikten, som krävt över 200.000 liv och drivit miljoner på flykt. Det har arbetats fram snabbt sedan det första avtalet förkastades i en folkomröstning i oktober, efter fyra år av förhandlingar med Kuba som bas.

Kräver ny folkomröstning

Oppositionsledaren och förre presidenten Álvaro Uribe ledde rörelsen för att säga nej till den ursprungliga uppgörelsen. Nu krävde han genomgripande förändringar av texten. Han är rasande över att Santos avser att få avtalet ratificerat – godkänt – i parlamentet i stället för att hålla en ny folkomröstning.

Uribe har manat till gatuprotester och kan även komma att bojkotta parlamentets debatt om uppgörelsen.

Undertecknandet på torsdagen innebär att nedräkningen startar för den 7.000 man och kvinnor starka Farcgerillan att lägga ner vapnen och bilda ett politiskt parti.

Många av Colombias till stora delar konservativa befolkning är kritiska till uppgörelsen. De invänder mot att det nya avtalet, i likhet med det förra, inte innehåller några skrivningar om fängelse för Farcledare som begått krigsbrott, som kidnappningar och massakrer. Det finns heller inget hinder mot att de får inneha politiska poster.

Sparsmakad ceremoni

Själva undertecknandet skedde på nationalscenen Teatro de Cristóbal Colón i huvudstaden Bogotá inför mestadels lokala dignitärer och regeringstjänstemän. Ceremonin skiljde sig därmed påtagligt från det storslagna firandet i september när världsledare och FN-chefen Ban Ki-Moon bjöds in till kuststaden Cartagena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.