Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fredsforskaren Camilla Orjuelas analys av det turbulanta läget i Sri Lanka. Foto: TT/AP/SVT

Fredsforskaren: ”Systemet är präglat av korruption”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan februari har demonstrationer pågått dagligen i Sri Lankas huvudstad Colombo. Varför? Befolkningen är trött på ett politiskt system som präglas av korruption och växande skuldberg späder på en skenande inflation. Fredsforskaren Camilla Orjuela varnar för en kris som kan bli svår att lösa.

Under lördagen eskalerade demonstrationerna i Colombo, Sri Lanka. Tusentals demonstranter har tagit sig in i president Gotabaya Rajapaksas residens i huvudstaden Colombo för att kräva hans avgång och de har även satt eld på premiärminister Ranil Wickremesinghes privata bostad.

Missnöjet i landet

Det växande missnöjet har sin grund i en akut ekonomisk kris som inleddes under pandemin – men som till stor del även beror på stora problem med strukturell korruption. Camilla Orjuela, fredsforskare vid Göteborgs universitet, beskriver en omfattande samhällskris som drabbar vanliga människor hårt.

– Krisen yttrar sig väldigt konkret. Man har inte tillgång till elektricitet flera timmar om dygnet och kan inte importera bränsle så att transporter i staden kan fortsätta att fungera. Priserna ökar dramatiskt och alla varor finns inte längre tillgängliga, säger hon.

Hur kommer det sig att missnöjet är så tydligt riktat mot presidenten?

– Man ser det som att det är presidenten och hans familj som ligger bakom krisen och ser dem som väldigt korrupta. Presidenten har regerat med många av sina familjemedlemmar i nyckelpositioner, nyligen avgick hans bror från premiärministerposten efter omfattande protester, säger Orjuela.

Då tog man in nuvarande premiärminister Wickremesinghe från oppositionen i ett försök att få någon form av ordning. Men även detta har setts som ett försök att rädda presidenten.

Risk för att det inte blir bättre

Både presidenten och premiärministern har nu aviserat sin avgång. Om detta genomförs väntas talmannen i parlamentet bli statsöverhuvud under en kort övergångsperiod innan man skapar en samlingsregering. Efter det blir det nyval.

Vägen till ordning ser dock ut att bli lång och Camilla Orjuela tror att det finns risk för att det inte kommer att bli bättre.

– Det står väldigt dåligt till med ekonomin, det kommer inte att lösas per automatik för att man får till ett maktskifte. Det är oklart om det finns en stark politisk ledare som kan sköta det här på ett bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.