USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Qatars vice statsminister och utrikesminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani på plats vid undertecknandet. Foto: GIUSEPPE CACACE/AFP/TT

USA kan lämna Afghanistan inom 14 månader

Uppdaterad
Publicerad

Ett av världens längsta krig kan vara på väg mot sitt slut. Förutsatt att talibanerna upprätthåller sin del av det avtal som på lördagen undertecknades i Doha ska samtliga soldater från USA och Nato lämna landet inom 14 månader.

USA och den afghanska talibanrörelsen har undertecknat ett avtal som i förlängningen ska leda till ett tillbakadragande av amerikanska soldater från, och fred i, det krigshärjade landet.

Ceremonin föregicks av en slags veckolång testperiod, där parterna enades om nedtrappat våld. Efter att denna visade sig leda till kraftigt minskade strider ska nu nästa steg planenligt tas.

Enligt avtalet ska samtliga soldater från USA och Nato lämna Afghanistan inom 14 månader.

”Koalitionen kommer att fullborda tillbakadragandet av sina återstående styrkor från Afghanistan inom 14 månader efter denna gemensamma avsiktsförklaring och avtalet mellan USA och talibanerna, under förutsättning att talibanerna uppfyller sina åtaganden”, skriver USA:s och Afghanistans regeringar i ett gemensamt uttalande.

”Mycket spekulation”

Avtalet kommer emellertid inte innebära omedelbar fred i det krigshärjade landet.

Den politiskt svaga afghanska regeringen har inte varit direkt delaktig i förhandlingarna, men avtalet mellan USA och talibanerna innehåller en färdplan för framtida förhandlingar mellan president Ashraf Ghanis administration och den fundamentalistiska rörelsen.

– Det här är bara en förelöpare för att komma igång med den processen. Det är inte en anledning för regeringen eller dess allierade att fira, säger Andrew Watkins, analytiker på tankesmedjan International Crisis Group.

Han påpekar att få detaljer om avtalet är kända.

– Det har varit så mycket spekulation om avtalets innehåll. Vi känner till de stora dragen men det är inte ens säkert att de fullständiga villkoren kommer att offentliggöras, säger Andrew Watkins, analytiker på tankesmedjan International Crisis Group.

Ingen fristad

Talibanerna förväntas lova att utländska terrorister inte ska få använda Afghanistan som fristad.

Jihadiströrelsen al-Qaida som låg bakom attackerna mot tvillingtornen i New York den 11 september 2001 hade sin bas i Afghanistan. Något som var en starkt bidragande orsak till den amerikanska invasionen av landet senare samma år.

Rörelsen gav inför ceremonin i Doha stränga instruktioner om att inga våldsdåd får störa tillfället.

– Alla talibankrigare har fått order om att inte genomföra några typer av attacker i dag. Det här är en lycklig dag för nationen, säger talespersonen Zabiullah Mujahid.

USA har meddelat att landet inom några månader efter undertecknandet börjar avveckla sin militära närvaro genom att i ett första steg trappa ner från dagens 12 000–13 000 till 8 600 soldater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer