Årets fredspristagare Denis Mukwege och Nadia Murad. De belönas för sina insatser för människor som utsatts för sexuellt våld i krigssituationer. Foto: TT

Fredspristagarna rörda efter beskedet

Publicerad

Nadia Murad och Denis Mukwege är båda mycket rörda över att de tilldelas Nobels fredspris för sitt engagemang mot sexuellt våld. Denis Mukwege stod som vanligt i operationssalen när han nåddes av nyheten.
– Jag kan se i ansiktet på många kvinnor att de är glada över att ha blivit erkända, och det gör mig så rörd.

Tillsammans med sina anställda har läkaren Denis Mukwege behandlat tusentals patienter som drabbats av av sexuellt våld i samband med kriget i Kongo-Kinshasa.

– Jag höll på och opererade när nyheten om fredspriset kom. Jag hörde  hur människor utanför började jubla och ropa och blev väldigt rörd, berättar han i en intervju som lagts ut på Nobelkommitténs Twitterkonto.

Denis Mukwege prisas både för sina insatser att hjälpa de drabbade kvinnorna och för sin öppna kritik mot både den kongolesiska regeringen och omvärlden, som han menar gjort alldeles för lite för att hindra att systematiska våldtäkter mot kvinnor används som en militär strategi.

Vittnar om IS övergrepp

Hans medpristagare, den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad, tillfångatogs av terrornätverket Islamiska staten 2014. Efter tre månader av sexuellt våld och tortyr lyckades hon rymma och har sedan dess vittnat om de fasor som tusentals flickor och kvinnor utsatts för av IS.

– Jag är otroligt hedrad över priset som jag delar med alla yazidier, irakier, kurder och alla andra minoriteter och överlevare av sexuellt våld runt i världen, säger Nadia Murad i ett skriftligt uttalande.

Hon gläds över att ytterligare ljus kan kastas över det folkmord som yazidierna blivit utsatta för.

– För egen del tänker jag på min mor som mördades av Islamiska staten. Jag tänker på alla de barn jag växte upp tillsammans med och hur vi måste skydda dem.

När Abid Shamden, från organisationen Nadia's initiative ringde Murad efter tillkännagivandet, grät den nya fredspristagaren.

– Hon kunde inte säga så mycket, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet