Här blir SVT:s reporter omkörd i 160 km/h. Men snart kan det bli hastighetsbegränsning på tyska motorvägar. Foto: Andreas Zernell/SVT

Fri fart kan tas bort på Autobahn

Publicerad

Fri fart på tyska motorvägar kan vara på väg att försvinna. Inför valet den 26 september vill flera partier nu införa fartgränser.

Autobahn är kanske mest känt för att det på vissa sträckor inte finns någon hastighetsbegränsning.

För att dels öka trafiksäkerheten och dels minska utsläppen från transportsektorn, vill nu flera tyska partiet införa en fartgräns på 120-130 km/h.

Har tagits upp tidigare

Förslaget har tagits upp tidigare, så sent som 2019 röstade man i riksdagen om att slopa fri fart på Autobahn. Föslaget fick dock ett bestämt nej och man har fortsatt kunna köra hur snabbt man vill.

En del kommer dock krävas för att de rödgrönas autobahndröm ska bli verklighet. För de första måste de röd-gröna partierna vinna valet 26 september, samt få en majoritet i riksdagen som röstar igenom förslaget.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.