Malcolm X mördades i New York den 21 februari 1965. Nu kan två av de dömda männen frias från mordet. Foto: AP

Efter 56 år – nu kan två män frias för mordet på Malcolm X

Uppdaterad
Publicerad

1965 mördades den amerikanska medborgarrättskämpen Malcolm X.  Tre män dömdes för mordet men nu, 56 år efter mordet, väntas två av dem frias från brottet – efter att ha suttit i fängelset över 20 år, skriver New York Times.

Det var under ett tal i New York som 39-årige Malcolm X sköts till döds inför hundratals anhängare. Han träffades av ett flertal skott och dödförklarades senare på sjukhus.

Tre män åtalades för mordet, och alla dömdes. En av männen, Talmadge Hayer, erkände att han skjutit Malcolm X men vittande också om att de två andra männen, kända som Norman 3X Butler och Thomas 15X Johnson, inte var närvarande vid mordtillfället och hade inget med skjutningarna att göra.

Bevis har undanhållits

Nu, drygt 56 år efter mordet, väntas Norman 3X Butler och Thomas 15X Johnson, eller Muhammad A Aziz och Khalil Islam som de egentligen heter, frias helt från sina domar, skriver New York Times.

Efter en 22 månader lång utredning har Manhattans distriktåklagarkontor tillsammans med de två männens advokater kommit fram till att åklagare och två av landets främsta brottsbekämpande myndigheter, Federal Bureau of Investigation och New York Police Department, har undanhållit viktiga bevis som sannolikt hade kunnat friat männen 1966.

Över 20 år i säkerhetsfängelse

De två männen frigavs 1985 respektive 1987. I  över 20 år hölls de som fångar i några av New Yorks värsta säkerhetsfängelser. I dag lever bara en av dem, Muhammad A Aziz som är 80 år gammal. Khalil Islam dog 2009.

Under förra året släpptes Netflix-dokumentären ”Vem dödade Malcolm X?”, som gjorde att fallet återigen uppmärksammades och väckte frågan om vem som egentligen stod sig skyldig för mordet.

Ett domslut väntas på torsdag, lokal tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.