Frisören Hashim al-Jaroushas arbetar han i ruinerna av sin forna arbetsplats. Foto: Stina Blomgren

Hashim arbetar i ruinerna av sin hårsalong: ”Allt är borta”

Publicerad

Bara skylten finns kvar av frisören Hashim al-Jaroushas hårsalong. Nu arbetar han i ruinerna av sin forna arbetsplats. 

– Allt är borta. Men jag har några kunder som fortsätter att komma, säger Hashim al-Jarousha till SVT på plats i Gaza. 

Sedan i fredags råder ett skört eldupphör mellan Israel och Hamas. Efter elva dagar av krigföring står det klart att återuppbyggnaden av Gaza kommer att ta tid. Förutom att mer än 1000 hem har förstörts har 56 skolor och flera sjukhus skadats i bombningarna. Även el- och vattenförsörjning har påverkats.

USA lovar extra bistånd

Gaza styrs av terrorstämplade Hamas och blockaden av Gaza omfattar införsel av byggmaterial. Samtidigt pågår diplomatiska ansträngningar för att säkra att terrorstämplade Hamas som styr i Gaza inte ska få del av den humanitära hjälpen som nu släpps in. 

Israel-Palestina 2021

USA:s utrikesminister avslutade i dag sin resa till Mellanöstern där han besökt Israel, de palestinska områdena, Egypten och Jordanien för att stärka eldupphöret mellan Israel och Hamas. USA utlovar extra bistånd för palestinierna på villkor att pengar och byggmaterial inte gynnar Hamas eller går till att stärka den islamistiska organisationens vapenarsenal. Under de senaste striderna sköt Hamas över 4 000 raketer mot israeliska städer, och dödade 12 personer. Israels bombningar dödade 254 människor i Gaza. 

”Det känns bra”

När eldupphöret deklarerades i fredags förkunnade Hamas det som en seger. Men här i rasmassorna bland Hashim al Jaroushas kunder är det få som känner sig som segrare.  

Hashim säger att han vet att återuppbyggnaden inte kommer att bli enkel, och att den kommer att ta tid. 

Under tiden balanserar han sin sax, kam och rakborste på ett rangligt plastbord.

– Det känns bra att ge lite normalt liv till mina kunder, säger han.

Frisören Hashim al-Jaroushas arbetar han i ruinerna av sin forna arbetsplats. Foto: Stina Blomgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet