Fritt fall för bitcoin – så mycket är den värd nu

Uppdaterad
Publicerad

Värdet på Bitcoin fortsätter att rasa. Sedan rekordnoteringen har kryptovalutan nu förlorat nästan halva sitt värde.
– Ingen trodde det skulle gå så här fort, säger Claes Hemberg på Avanza.

I söndags nådde kryptovalutan Bitcoin ett värde på 19.800 dollar – nästan 170.000 kronor. På fredagen rasade valutan till 11.000 dollar, ungefär 93.000 kronor, och bara under dagen har den förlorat 25 procent, skriver Market watch.

Flera andra kryptovalutor har också tappat i värde. Både småsparare som storspekulanter drabbas av raset, men Claes Hemberg, sparekonom på Avanza ser nedgången som ett sundhetstecken:

”Kan vara bra”

– Det är en dramatisk nedgång, men det senaste året har valutan gått upp med 2.000 procent. Ingen vet varför den gått upp så mycket och varför den går ner så mycket nu. Det är som en gissningslek, säger han och fortsätter:

– Det kan vara bra att valutan går ner, så folk inte tror att den bara kan stiga hur mycket som helst och att de sedan förlorar mycket pengar när raset kommer.

Snabbare än väntat

Enligt Hemberg har antalet svenskar som äger bitcoin ökat med 36 procent de sju senaste handelsdagarna. Som mest var det 40.000 svenskar som ägde bitcoincertifikat, som numera handlas över börsen. Men de senaste dagarna har de blivit färre.

– De senaste två dygnen har 2.000 personer sålt, fem procent av alla ägare. Ingen trodde att det skulle gå så här fort.

Vinsthemtagningar

På USA-börsen drog det kraftiga raset för kryptovalutor även med sig flera aktiebolag i fallet. Bolag som investerat tungt i Bitcoin eller den bakomliggande blockchain-tekniken. Helt väntat enligt marknadsbedömarna:

– Många mäklare har bara väntat på den här nedgången, säger Charles Hayter på londonbaserade websajten Cryptocompare.

– Nu när årsskiftet närmar sig vill många investerare tacka för sig och plocka hem sina vinster innan ledigheten.

Bitcoin är en digital valuta – även kallat kryptovaluta – som kan användas för att flytta pengar över världen snabbt och relativt anonymt, utan att banker eller myndigheter behöver vara inblandade.

Vid årsskiftet kostade en bitcoin omkring 1.000 dollar och söndags nästan 20-dubblat sitt värde sedan dess.

Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.