Flyktingar med syriska dokument i Serbien. Foto: TT

Frontex: Terrorister utnyttjar flyktingkrisen för att komma in i EU

Uppdaterad
Publicerad

Människor med kopplingar till terrororganisationer utnyttjar kaoset vid Europas gränser för att oupptäckt ta sig in på kontinenten. Dålig kontroll av dokument och brist på straffpåföljd för den som lämnar falska uppgifter utgör en säkerhetsrisk för EU, säger unionens gränskontrollsmyndighet Frontex i sin årliga riskanalys.

Osama Krayem, som förra veckan greps för kopplingar till terrordåden i Bryssel, återvände oupptäckt från Syrien till EU genom att visa upp ett falskt syriskt pass på den grekiska ön Leros. De grekiska myndigheterna registrerade honom under hans falska namn och han kunde resa vidare till Belgien. Förra veckan greps han i Bryssel misstänkt för att ha deltagit i terrorattackerna i staden.

Samma metod att återvända till Europa utan att bli upptäckt har använts av flera män med kopplingar till terrorattacker i Europa. I sin senaste riskanalys skriver EU:s gränskontrollsmyndighet Frontex att avsaknaden av ett gemensamt EU-system för att undersöka dokument är ett stort problem för unionens säkerhet.

”Saknas expertis”

Att lämna fel uppgifter om sin nationalitet är utbrett bland flyktingar och migranter och dessutom inte straffbart, skriver Frontex. Det är framförallt de som inte har några förhoppningar om att få asyl inom EU, riskerar att skickas tillbaka till sina hemländer, eller bara vill påskynda registreringsprocessen som ger fel uppgifter. De flesta av asylsökande har dessutom ingen dokumentation på sig och gränspolisen får förlita sig på deras egna uppgifter.

Men för EU är det svårt att upptäcka falska uppgifter om nationalitet och ålder och det beror framförallt på ett bristfälligt system för kontroller, felaktig användning av databasen för fingeravtryck Eurodac och att det saknas expertis på ”icke-typiska resehandlingar.”

På grund av den speciella behandlingen syriska flyktingar får har falska syriska dokument länge varit åtråvärda på flyktingrutten. Att kriminella organisationer i Syrien har kommit över blanka pass och maskiner som kan tillverka resedokument försvårar ytterligare upptäckten av falska dokument.

”Syriska pass skulle normalt inte godkännas”

Pass som ges ut under så opålitliga omständigheter skulle normalt inte erkännas inom EU, skriver Frontex som också kritiserar både de maskiner som används för att kontrollera dokumenten och kontrollanterna själva. Maskinerna släpper för ofta igenom förfalskade pass och kontrollanternas kunskaper och förmåga att upptäcka falska dokument varierar i kvalitet. Syriska ”stöddokument”, till exempel id-kort, släkt- och militärdokument är lätta att förfalska och kan vara välgjorda, men de flesta skulle upptäckas vid en grundlig undersökning, skriver Frontex.

Flyktingkrisen och dessa hål i EU:s system används av människor som utgör ett säkerhetshot mot EU och registreringsprocessen vid EU:s yttre gränser borde vara mer fokuserad på säkerhetsriskerna inom unionen, skriver Frontex i riskanalysen. 

De flesta falska dokument som upptäcks i Europa är dock förfalskade spanska handlingar som används av marockanska migranter, italienska och grekiska dokument som används av albaner och polska visum som hittas hos ukrainare.

Ökning av falska id-handlingar i Sverige

Per Löwenberg, gruppchef vid svenska gränspolisen, menar att förekomsten av falska id-handlingar bland asylsökande inte är nytt, men att problemet skalats upp i och med att flyktingkrisen eskalerat.

– Det är inget nytt fenomen, men det är ett fenomen som har ökat i omfattning och det är ett stort problem. Det förekommer ofta vid inresesituationen såväl som när en person söker asyl att det anträffas bruk av falska id-handlingar, säger han, men kan inte precisera några siffror för den påstådda ökningen.

Sveriges geografiska position innebär att landet ligger som senare länk i flyktingkedjan, och Sverige påverkas direkt av den bristfälliga koordinationen mellan olika stater inom EU.

– Det är olika länder, myndigheter och system. Den påfrestning som varit de senaste åren har varit så kraftig att det inneburit en stor svårighet att kunna ha ett bra informationsutbyte, länder emellan. Det är ett problem för Europa. Nu har vi gränskontroller, men det är bristfälligt, det är naturligtvis otillfredställande att man inte kan nå längre

Rädsla för inbäddade terrorister

Den som försöker ta sig in i Sverige utan id-handlingar nekas inresa vid gränsen. Men den som kan uppvisa id-handlingar släpps igenom. Om handlingarna senare skulle visa sig vara falska ligger det på Migrationsverket att ta ställning till att anmäla det eventuella brottet.

Flyktingkrisen och dessa hål i EU:s system används av människor som utgör ett säkerhetshot mot EU och registreringsprocessen vid EU:s yttre gränser borde vara mer fokuserad på säkerhetsriskerna inom unionen, skriver Frontex i riskanalysen. 

Hur ser ni inom på den svenska gränspolisen på det förestående hotet att terrorister reser inbäddade bland asylsökande människor?

– Det finns en sådan risk, det innebär att man behöver ha en noggrann kontroll. Sedan är det inte kontrollen som löser terrorhot, Per Löwenberg.

De flesta falska dokument som upptäcks i Europa är dock förfalskade spanska handlingar som används av marockanska migranter, italienska och grekiska dokument som används av albaner och polska visum som hittas hos ukrainare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.