Många fruktar att tisdagens nationaldagsfirande i Brasilien urartar likt stormningen av USA:s Kapitolium i januari. Foto: TT

Fruktan för våldsamheter på Brasiliens nationaldag

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för oroligheter är stor när Brasilien på tisdagen firar sin nationaldag.

Många fruktar att det kan urarta när tiotusentals anhängare till president Jair Bolsonaro tagit sig till huvudstaden Brasilia för en marsch i protest mot landets Högsta domstol.

Delar av Brasília är har spärrats av inför ”Sete de Setembro”, datumet då landets självständighet utropades 1822. Men i år väntas firandet få stå åt sidan.

Under tisdagen har tiotusentals anhängare till president Bolsonaro tagit sig till huvudstaden för att demonstrera mot landets rättsväsende och valsystem. Presidenten själv har lovat att delta i gatumarschen där han kommer att hålla ett tal utanför Högsta domstolen.

Redan på måndagskvällen har demonstranter försökt trotsa avspärrningar runt kongressen.

Drar paralleller till Kapitoluim

Många fruktar att nationaldagen kan komma att urarta. Kritiker varnar för stämningen bland anhängarna, som piskats upp av Bolosonaro, kan leda till våldsamheter likt stormningen av Kapitoluim i USA i januari.

Över 5 000 poliser och militärer har kallats till Brasilia för att skydda offentliga byggnader och undvika upplopp.

Senare på tisdagen planerar Bolosonaro även att flyga till São Paolo för delta i en marsch längs paradgatan Avenida Paulista. Där väntas upp emot två miljoner människor att delta i vad som då kan komma att bli det största massmötet i Brasiliens historia.

Samtidigt väntas stora motdemonstrationer hållas av oppositionen i staden och risken för våldsamheter bedöms vara stor.

Dalande popularitet

Nationaldagsprotesterna kommer i ett läge då president Bolsonaro är hårt pressad.

Bolsonaro är sedan tidigare under utredning av HD efter att han återkommande hävdat att fusk kan förekomma i nästa års presidentval på grund av landets elektroniska valsystem. Enligt Brasiliens valmyndighet har inget fusk hittills kunnat dokumenteras under de 25 år som systemet använts.

Utöver det har hanteringen av coronapandemin fått populariteten att dala och i de senaste opinionsmätningarna ligger Bolsonaro långt efter vänsterkandidaten Lula da Silva.

I ett tal på sociala medier säger Lula da Silva att presidenten borde ägna självständighetsdagen åt att inge hopp istället för att så splittring, hat och våld.

”I stället för att tillkännage lösningar på samhällsproblemen, samlar han människor för att konfrontera mot demokratin”, sa Lula da Silva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.