• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Fukushimaläcka värre än befarad

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag läcker 300 ton radioaktivt vatten ut från Japans kärnkraftverk Fukushima.

Japans premiärminister Shinzo Abe beslutade på torsdagen att regeringen ska hitta ”flera snabba och säkra” sätt att stoppa den radioaktiva läckan från det japanska kärnkraftverket Fukushima.

Läckan har visat sig vara mycket värre än befarat och varje dag läcker 300 ton radioaktivt vatten ut. Det motsvarar en olympisk simbassäng i veckan, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Fukushima

Även om läckan stoppas är katastrofen ett faktum och enligt myndigheterna kan saneringen ta över 40 år och kosta 70 miljarder kronor.

Tsunami 2011

Kraftbolaget Tepco (Tokyo Electric Power Company) som driver Fukushima har alltså inte klarat att hantera omfattningen de skador som den jordbävning och tsunami åstadkom 2011.

På onsdagen förklarade Abe att regeringen skulle ta eget ansvar för att den kraftiga läckan stoppas, skriver BBC.

– Hellre än att lita på Tokyo Electric, ska regeringen vidta åtgärder, sa Shinzo Abe.

Mur av is

Japanska myndigheter sade på onsdagen att man planerade att frysa marken omkring kärnkraftsverket, en mur av is, för att på så sätt hindra grundvatten från att sippra in och blandas med det radioaktiva kylvattnet.

Projektet, som ännu är på planeringsstadiet, skulle innebära att kemisk kylvätska hälls ner i hål runt om de skadade reaktorerna. Ett sådant projekt beräknas kosta uppemot 2,7 miljarder kronor.

Tepco har tidigare försökt stoppa läckan genom att härda marken i det område där mest vatten verkar sippra ut genom att spruta in natriumsilikat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukushima

Mer i ämnet