”Full förståelse för den svenska operationen på Gotland”

Uppdaterad
Publicerad

Finland har som vanligt en hög militär beredskap och har inte vidtagit några extra åtgärder med anledning av det spända säkerhetsläget. Samtidigt hyser man en förståelse för den ökade svenska närvaron i Östersjön, enligt Hasse Svens, SVT:s Finlandskorrespondent.

– Det är en stor oro här. Finland har en lång gräns mot Ryssland, 130 mil lång, säger han.

Den finska försvarsmakten har dock meddelat att man följer situationen vid den rysk-ukrainska gränsen noggrant.

– Det är ganska naturligt. Finland har en hög beredskap och har till skillnad från Sverige och många andra europeiska länder aldrig kört ner sitt försvar. Man har en hög beredskap och behöver inte göra några truppförflyttningar, säger Hasse Svens i Morgonstudion.

Läs mer: Här rullar stridsfordonen in i Slite

”Opinionen har vänt”

Det allt mer spända säkerhetsläget har blåst liv i debatten om ett eventuellt finskt Nato-medlemskap.

– Diskussionen har kommit igång på allvar. Opinionen har vänt, Finland har till skillnad från Sverige varit ganska negativa till ett medlemskap på grund av rädslan för den ryska reaktionen.

– 60 procent har sagt nej tidigare men nu har vi sett att man blivit mer Nato-vänliga här. Den senaste undersökningen visar på att 50 procent säger nej, säger Hasse Svens.

Hör SVT:s Hasse Svens om den militära situationen i Finland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.