Sydkoreanen Kim Seong-Bak tvingades bryta salt i 18 timmar om dagen utan lön. Nu har hans fall fått regeringen i Sydkorea att uppmärksamma andra som exploateras och utnyttjats som slavar. Foto: TT

Funktionsnedsatta i Sydkorea används för slavarbete

Publicerad

Trots gravt nedsatt syn tvingades han jobba 18 timmar om dagen med att bryta salt i gruvan i södra Sydkorea. Kim Seong-baeks flykt har nu fått regeringen att uppmärksamma andra som exploateras. – Det var helvetet på jorden, säger Kim Seong-baek till AP.

Nyhetsbyrån AP har undersökt Kim Seong-baeks berättelse och bekräftar sanningen med hjälp av rättegångsdokument.

Som hemlös lurades Kim Seong-baek den 4 juli 2012 att följa med en främmande man som erbjöd honom ett jobb och en bostad. Han togs till ön Sinui för att jobba i saltgruvan – men redan på första dagen började misshandeln.

Det visade sig att mannen som lurat med honom fått 700 dollar för att rekrytera nya arbetare till gruvan – och ofta är det funktionsnedsatta som lovas en fristad men istället används som slavar.

Två tredjedelar av landets havssalt produceras i Sinan där arbetarna sliter hårt. Fem gånger de senaste tio åren har slavarbete av funktionsnedsatta uppdagats i saltgruvebranschen.

Lokala polisen var delaktig

Kim Seong-baek försökte fly flera gånger men blev angiven av andra på ön och varje gång blev han misshandlad. Till och med polisen på orten var delaktig i att slavarbetet fortsatte, eftersom de kände till vad som skedde utan att agera.

Efter ett och ett halvt år lyckades Kim Seong-baek skicka ett brev till sin mor i huvudstaden Seoul. Hon gick vidare till polisen som utgav sig för att vara turister som ville köpa fisk – och då lyckades de bevittna slavarbetet.

Kim Seong-baeks fall har fått regeringen att granska tusentals boenden för funktionsnedsatta. Man har uppdagat fall som berör över 100 arbetare, som fått väldigt lite eller inget betalt för sitt arbete.

Även om det som sker på saltöarna har varit en känd hemlighet har regeringens insatser inte lett till att slaveriet stoppats.

Ingen straffas

Ett 50-tal saltproducenter och arbetsförmedlare på ön åtalades men enligt den nationella polisen kommer ingen från den lokala polisen eller lokala tjänstemän att straffas, trots att de kände till vad som pågick.

Kim Seong-baek bor nu i Seoul och jobbar deltid med byggjobb. Han kom överens med sin före detta chef om att få 35.000 dollar i obetald lön. Chefen kan få upp till 3,5 års fängelse när domen tillkännages nästa vecka. Han har inte velat svara på några frågor om det som hänt.

Kim Seong-baek säger att han fortfarande har mardrömmar om salt.

– Bara tanken gör att jag gnisslar tänder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.