Fusk med olivolja skakar Italien

Uppdaterad
Publicerad

I Italiens utreds nu omfattande fusk med olivolja. Fyra av fem flaskor märkta som 100% ren jungfruolja visade sig vara utblandade med olja av sämre kvalité.

Det är italiensk polis och tull som gemensamt gjort en stickprovsundersökning som nu skakar Italien, där olivolja är en viktig del i matlagningen.

Det visar sig att olivolja som märkts som 100% ren italiensk jungfruolja av högsta kvalité i fyra fall av fem var utblandade med olja av lägre kvalité. I många fall handlade det om billig olja importerad från Grekland, Spanien, Tunisien eller Marocko.

Stor mängd billig olja

-Den här olivoljan hade fått lite arom och doft genom att små mängder olja av bästa sort blandades med stora mängder billig olja, och sen märktes det som ren jungfruolja, säger Giuseppe Vadalà som är den italienska polisens särkskilde utredare.

Italienska tidningar skriver nu om ”oliv-maffian”, som tjänar miljonbelopp på det här fusket. Enligt tidningarna går det att köpa billig olja för 20 cent litern och sen sälja den vidare för fyra euro litern. Och en del av den felaktigt märkta olivoljan säljs troligen också på export till andra länder.

Litar inte på märkningen

Många konsumenter i Italien säger att de inte längre vågar lita på flaskornas märkning, utan att de försöker att köpa olivolja direkt från odlare de litar på.

-Matlagning utan olivolja, det går inte alls, berättar Marisa Boscarino i Rom. Jag litar inte på etiketter och märkning, men jag har tur som känner en odlare och kan nästan säga exakt från vilka träd min olivolja kommer, säger Marisa Boscarino.

Rolf Fredriksson

rolf.fredriksson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.