Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
José de Jesús Cantoral Herrera visar upp ett mammutskelett som hittats vid byggnationen av en ny flygplats i Mexikos huvudstad. Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Fyndet under flygplatsen – 200 mammutar

Uppdaterad
Publicerad

Mammutar, kameler och bisonoxar. Platsen för Mexico Citys nya flygplats har visat sig rymma en enorm djurkyrkogård.

Sida vid sida med byggnadsarbetare rör sig arkeologer iförda skyddshjälmar och munskydd. Konstruktionen av Mexico Citys nya flygplats stötte snabbt på patrull – i form av kvarlevor från hundratals djur som tros ha vandrat på jorden för tusentals år sedan.

– Fler än 200 enskilda mammutar, flera kameler, hästar, bisonoxar, fiskar, fåglar, antiloper och gnagare har redan hittats, säger armékaptenen José de Jesús Cantoral Herrera som leder utgrävningen.

Flygplatsen byggs i Zumpango i den mexikanska huvudstadens norra ände, vilket också utgör platsen för en uråldrig sjöbädd. Totalt har kvarlevor hittats på 194 olika platser inom byggarbetsplatsen sedan de första upptäckterna gjordes i oktober 2019.

Se utgrävningen på flygplatsen i klippet ovan.

Fakta: Mammutar

Visa

Mammuten var ett elefantdjur som fanns i omkring 20 olika arter, vilka levde på norra halvklotet under en period från cirka 4 miljoner år sedan till cirka 4 000 år sedan.

De största var 4,7 meter i mankhöjd, och hade uppemot fem meter långa betar.

Mammutarna var övervägande bladätare men en del betade gräs.

Bland andra ullhårig mammut och nordamerikansk mammut jagades av människan. Huruvida jakten var en bidragande orsak till att en del mammutarter dog ut är omtvistat. Det finns forskning som tyder på att istidsmänniskor jagade och åt mammut, men handfasta bevis för en regelbunden jakt saknas. Vissa forskare anser att mammuten var ett alldeles för svårt djur att jaga, samtidigt som det fanns gott om andra, mindre, bytesdjur.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer