Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se stormens förödelse i Zagreb.

Fyra döda i storm i Kroatien: ”Som jordens undergång”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 100 personer har skadats och fyra omkommit i Kroatien efter att en storm svept in över den nordvästra delen av landet, rapporterar lokala medier. Ovädret beskrivs som ”det starkaste i mannaminne”.

En fotgängare och en bilförare miste livet i Kroatiens huvudstad Zagreb efter att träd fallit under en storm. Samtidigt fick en man allvarliga skador efter att ha fått en byggkran över sig. Ovädret drog senare vidare österut där ytterligare en bilförare fick ett fallande träd över sig och avled. Dessutom har en brandman mist livet i en räddningsinsats.

Enligt landets public service-kanal HRT varade stormen i Zagreb omkring 45 minuter med hagel, regn och en blåst på 120 kilometer i timmen, motsvarande 33.33 M/S. På andra håll i landet var stormen så stark som 180 kilometer i timmen, motsvarande 50.0 M/S.

Polisstationens tak blåste bort

Flera drabbade som HRT talat med säger att de inte kan minnas ett så starkt oväder.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det var som jordens undergång. Så här såg det inte ens ut i kriget, säger en äldre man till kanalen.

– Jag hann precis få in bilen i garaget när hustak började flyga av, säger en kvinna.

700 larmsamtal på 45 minuter

I Zagreb ska en lokalbuss med passagerare ha träffats av ställningar för reklamaffischer och trafiken lamslogs när både spårvagnar och trafikljus slutade fungera. Flera personer fastnade i sina bilar och huvudstaden registrerade 700 larmsamtal på 45 minuter. Myndigheterna uppmanar invånarna att undvika parker tills man kunnat göra en översyn av skadade träd.

I staden Pozega blåste polisstationens tak bort och delar av landets tågtrafik står still. Omkring 100 personer uppges ha sökt hjälp för skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.