Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Plattformen har funnits sedan åtminstone 2019, och stängdes ner i april tillsammans med flera andra chattsidor där sexualbrottsförbrytare samlats. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Stort tillslag mot pedofilplattform med övergreppsmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Sex länder, däribland Sverige, har deltagit i nedtagningen av en av Europas största, dolda plattformar med sexuella övergrepp mot barn. Fyra personer har gripits, som på olika sätt har kunnat kopplas till Darknet-sajten med över 400 000 användare.

– Det är högst sannolikt att det kommer finnas svenska gärningspersoner också, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

Tre personer har gripits i Tyskland och en i Paraguay, efter kopplingar till plattformen som var en av Europas mest aktiva sidor på Darknet med övergreppsmaterial på barn. De greps tidigare denna månad och samtliga är tyska medborgare. Det skriver EU:s byrå för samarbete inom brottsbekämpning, Europol, i ett pressmeddelande.

Operationen initierades efter en tysk utredning, och insatsen har letts av Tyskland, med hjälp från Europol och brottsbekämpande myndigheter från Sverige, Nederländerna, Österrike, USA och Kanada.

Plattformen uppges ha haft fokus på sexuellt utnyttjande av barn, och hade när den stängdes ner i april över 400 000 registrerade användare. Pedofiler har använt den för att utbyta och titta på övergrepp på barn i olika åldrar, de flesta av dem pojkar, från runt om i världen, skriver AP.

Flera andra chattsidor som samlat sexualbrottsförbrytare på Darknet stängdes ner vid samma tillfälle.

Stor sannolikhet för gripanden i Sverige

Kriminalkommissarie Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum tror att tillslaget kommer att innebära gripanden och förundersökningar även i Sverige.

– Det håller jag för sannolikt, säger han.

Dock kan det ta sin tid innan den svenska polisen får tillgång till materialet. Enligt Olsson ska Europol först sammanställa det omfattande bild- och videomaterial som inhämtats i samband med insatsen.

– Men när det kommer till den här typen av brott så handlar det alltid om att i första hand identifiera barn som är utnyttjade, och få dem ur den destruktiva miljö som de befinner sig i, säger Jan Olsson.

Europol uppger också att fler gripanden och räddningsaktioner är att vänta globalt.

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonymiserade i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor. Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer