Kriminaltekniker undersöker den övergivna lastbilen, i vars lastutrymme 72 människor miste livet i augustihettan 2015. Foto: Heinz-Peter Bader, TT/Reuters

Fyra livstidsdomar efter 71 migranters död

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Ungern skärper straffen för fyra flyktingsmugglare som bär ansvaret för tragedin då 71 migranter kvävdes till döds instängda i en lastbil sommaren 2015. Livstids fängelse, lyder den nya domen.

Fyra människosmugglare har dömts till livstids fängelse av en ungersk domstol för dråp i det uppmärksammade fallet där 71 migranter hittades döda i en frysbil som övergetts vid en motorväg i Österrike i augusti 2015.

Tre av människosmugglarna kommer inte att få friges villkorligt. Den fjärde kommer att avtjäna minst 30 år i fängelse.

En afghansk man och tre bulgariska medbrottslingar döms för att de inte stannat frysbilen och släppt in luft trots att migranterna bad om det. Migranterna kvävdes till döds.

Passagerarna insåg att de riskerade att kvävas så de bankade på dörrarna och skrek för att få förarens uppmärksamhet, uppgav en domare i domstolen förra året.

59 män, åtta kvinnor och fyra barn från Syrien, Irak och Afghanistan befann sig i frysbilen.

Rättegången har hållits i Ungern eftersom utredarna kommit fram till att migranterna avled på ungersk mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.