Fyra män döms för tortyrmord av svensk i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

2018 torterades och mördades en svensk man på spanska solkusten. Nu har en av männen erkänt mordet och fyra av de åtalade männen döms för mord och medhjälp till mord.

Augusti 2018 larmades polis till en bostad i Mijas utanför Malaga, där två svenska män i 30-årsåldern hittades bakbundna och torterade. Den ene mannen hade skjutits med flera skott och dog på platsen. En av männen, ska trots sina skador, ha lyckats genomföra ett flyktförsök och fick då kontakt med en granne som i sin tur larmade polisen enligt tidningen Diario Sur. I dag lever mannen med skyddad identitet.

Nu har en av de fyra åtalade har erkänt mordet, och han dömdes på fredagen för mord. De tre andra männen fälldes för medhjälp till mord. Vilka straff männen kommer att få har ännu inte meddelats. 

Spansk polis har enligt Expressen tidigare uppgett att mordet är kopplat till narkotikahandel. Personer från kriminella nätverk i Sverige har på senare år etablerat sig på den spanska solkusten och svenskar misstänks i flera fall ha legat bakom både skjutningar och andra våldsdåd i området. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.