Efter att fyra ledamöter i Honkong avsatts så valde samtliga15 kvarvarande prodemokratiska ledamöter i Hongkongs parlament att avgå i protest. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Oppositionella i Hongkong avgår – i protest

Uppdaterad
Publicerad

Hongkongs regering sparkade på onsdagen fyra prodemokratiska politiker. Några timmar efter beskedet valde övriga kvarvarande ledamöter i Hongkongs parlament att avgå i protest mot att deras kollegor avsatts.

Beskedet att de fyra prodemokratiska politikerna tvingades lämna kom strax efter att Kinas parlament antagit en ny lag om att parlamentariker som anses hota den nationella säkerheten kan stängas av, utan att det behövs ett domstolsbeslut.

Någon motivering till varför de fyra parlamentarikerna som nu sparkas har inte uppgetts mer än att de ska ha ”utsatt landet för risk” och den nya lagen anses vara ytterligare ett slag mot demokratirörelsen i staden, skriver Reuters.

”Brott mot våra rättigheter”

En av parlamentarikerna Dennis Kwok bekräftar att han är en av de som har fått sparken.

– Från vår sida är detta ett brott mot vår grundläggande lag och våra rättigheter, säger han på en presskonferens enligt AP.

Bara några timmar efter att de sparkats valde samtliga 15 kvarvarande ledamöter att avgå i protest.

”Beslutat att avgå”

– Vi i det prodemokratiska lägret kommer att stå upp för våra avstängda kollegor. Vi har beslutat att avgå, säger ledamoten Wu Chi-Wai.

Hongkongs ledare utses av Pekingvänliga kommittéer. Men hälften av platserna i områdets parlament röstas fram i val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.