Flera gripna efter knivattack i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer har gripits efter knivattacken i centrala Paris på fredagen då två personer skadades allvarligt.

Den huvudmisstänkte, en 18-åring som kom till Frankrike från Pakistan 2018, uppges ha erkänt dådet.

– Det är så här islamistiska terrorister agerar, säger Gerald Darmanin, inrikesminister i Frankrike.

Det var runt lunchtid på fredagen som attacken inträffade i närheten av satirtidskriften Charlie Hebdos tidigare lokaler i östra Paris.

– Det är så här islamistiska terrorister agerar, säger Gerald Darmanin.

Enligt källor till franska medier ville den misstänkte hämnas för de karikatyrer av islams profet Muhammed som tidskriften publicerat. Charlie Hebdo har dock flyttat till hemlig adress och de två skadade personerna arbetade för ett helt annat företag.

– Två kollegor rökte en cigarett vid byggnadens nedre botten, på gatan. Jag hörde skrik. Jag gick till fönstret och jag såg en av mina kollegor, täckt av blod, som jagades av en man med en köttyxa på gatan. Vi vet att två av våra kollegor är skadade, men vi vet inte mer än så för tillfället, uppgav ett vittne till Le Parisien.

På en pressträff meddelande senare premiärministern Jean Castex att offrens liv inte är i fara.

Misstänkt 18-årig gärningsman

Kort efter händelsen greps två misstänkta personer. En av dem släpptes senare på fredagen samtidigt som polisen grep ytterligare sex personer.

Flera franska medier skriver att den misstänkte gärningsmannen är en 18-årig man som kom till Frankrike från Pakistan 2018. Enligt franska myndigheter ska han inte ha uppvisat några tecken på radikalisering under sin tid i Frankrike.

Mannen ska ha gripits vid trapporna till Opera Bastille, ett antal kvarter söderut i tolfte arrondissementet och hade enligt obekräftade uppgifter blodspår på kläderna. Enligt uppgifter till franska medier erkände han sig skyldig direkt i samband med gripandet.

Utreds som terrorattack

Polisen utreder händelsen som en terrorattack. I samband med attacken hittades också ett misstänkt paket vid platsen, som senare konstaterades vara ofarligt.

Inrikesministern Gerald Darmanin säger att det handlar om en ”ny blodig attack mot vårt land” och pekade på det faktum att dådet ägde rum vid platsen för attacken mot satirtidskriften Charlie Hebdo som i januari 2015 krävde tolv liv.

– Det är så här islamistiska terrorister agerar, säger Gerald Darmanin.

En rättegång om det Charlie Hebdo-dådet har den senaste tiden pågått i Paris.

– Många människor som har följt rättegången har blivit påverkade av de vittnesmål som har kommit, säger Christian Catomeris, utrikesreporter i SVT:s sändning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.