Mördaren i Nice tog fyraårige Killians liv

Uppdaterad
Publicerad

Minst 84 personer miste livet när en man körde in en lastbil i folkmassan som tittade på fyrverkerier under Frankrikes nationaldagsfirande i Nice. Det har tagit tid för många offer att identifieras, och anhöriga har förtvivlat sökt besked om sin familj och sina vänner. En man bröt på lördagen ihop utanför ett sjukhus efter beskedet att han hade förlorat både sin fyraårige son och sin hustru till det urskillningslösa våldet.

I 36 förtvivlade timmar sprang han runt bland stadens sjukhus, i sökandet efter sin fyraårige son Killian som varit försvunnen sedan den ödesdigra torsdagskvällen då en lastbil körde in i folkmassan på Promenade des Anglais i Nice.

Den 39-årige mannen levde redan med vetskapen om att hans hustru blev ett av attackens 84 dödsoffer. Han skiljdes från sin familj under det våldsamma attentatet, men fann senare sin frus livlösa kropp på marken, skriver Nice-Matin. Sonen Killian fanns inte att hitta någonstans.

Attack i Nice 2016

”De lät oss förstå att det var över”

Sedan dess hade han sökt febrilt på stadens alla sjukhus och efterlyst pojken på sociala medier. På lördagen försökte han ta sig in på ytterligare ett sjukhus, i hopp om att få något besked om sin son.

Med sig hade han en nära vän.

‒ Tre psykologer tog emot oss, säger vännen till Nice-Matin.

‒ De gav inga svar på våra frågor, men de lät oss förstå, genom sitt kroppsspråk, att det var över.

Skrek ut sin förtvivlan

Utanför sjukhuset hördes ett vrål som beskrivs som att det kändes som en kall kår i ryggmärgen. Fadern skrek ut sin sorg och ilska, omringad av sjukvårdspersonal och medieteam från hela världen.

Någon fotograf uppgavs försöka närma sig honom, men en annan journalist röt till:

‒ Låt honom ha sin smärta i fred.

Alla journalister backade.

”Sammanlänkad med sin son”

39-åringen omringades av sjukhusets personal som erbjöd psykologiskt stöd, men mannen omfamnade i stället sin vän och sin bror, som också var på plats, och tog sig sedan undan för att sörja ifred.

‒ Han vill inte träffa någon. Han är förkrossad. Han och Killian var som sammanlänkade, berättar vännen senare för Nice-Matin.

En ”extraordinär” sjubarnsmamma

Fyraårige Killian och hans mamma är bara två namn i en lång lista över de som föll offer för det våldsamma dådet på Frankrikes nationaldag. Fler och fler börjar nu så sakta identifieras.

En av dem var en 60-årig kvinna, sjubarnsmor och hemmahörande i regionen.

‒ Hon blev det första offret. Det fanns inga andra kroppar före hennes, berättar hennes son för l’Express.

Sonen väljer att berätta om sin ”extraordinära mamma”, som var djupt troende muslim.

‒ Hon bar slöja och praktiserade en moderat islam. En sann islam. Det är inte densamma som terroristernas, säger han.

Högt uppsatt polisman

Bland dödsoffren återfinns också den 48-årige polisman som var ställföreträdande chef för Nicedepartementets gränskontroll. Tidigare arbetade han som chefsassistent för Nice säkerhetstjänster.

Den 14 juli var han inte i tjänst utan på Promenade des Anglais för att se fyrverkerierna tillsammans med sin familj.

Såg hela sin familj decimeras

Vidare nämns hur ett mindre samhälle utanför Nice, på några tusen invånare, är i total sorg sedan sex personer från orten omkommit i dådet.

Av en grupp på sju personer som reste dit, överlevde bara en. Han förlorade på en och samma kväll, framför sina ögon, sina föräldrar, sin hustru, sin tonårige son och sina svärföräldrar.

Anhöriga får besöka de omkomna

På söndagsförmiddagen ska familjer och anhöriga för första gången få tillgång till och besöka sina näras kvarlevor. Detta uppger Juliette Méadel, minister ansvarig för stöd till offren, som finns på plats i Nice.

‒ Detta tillhör de allra svåraste stunderna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet