Nepalesiska gästarbetare köar för utresedokument Foto: TT

450 indiska gästarbetare döda i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Minst 450 indiska gästarbetare har dött i byggnadsarbeten inför fotbolls-VM år 2022 i Qatar.

Uppgifterna kommer från den franska nyhetsbyrån AFP, som citerar uppgifter från den indiska ambassaden i Qatars huvudstad Doha.

Enligt ambassadens uppgifter dör 20 gästarbetare per månad. År 2012 registrerades minst 237 döda och i fjol under de första elva månaderna  218 döda.

Fotbolls-VM 2022

Onaturlig hjärtsvikt

Ambassaden kan inte ange hur många indiska arbetare som finns i Qatar men man gissar att det rör sig om nära 500.000, vilket är en fjärdedel av Qatars invånarantal.

Arbetsförhållandena vid VM-bygget har varit i fokus länge. I januari i år avslöjade den brittiska tidningen The Guardian att under 2013 dog 185 gästarbetare från Nepal. Enligt AFP har Nepals ambassad nu korrigerat siffrorna till 191 döda mot 169 året före.

Indiska ambassaden gav inga uppgifter om dödsorsakerna, medan den nepalesiska ambassaden bland annat talar om ”onaturlig hjärtsvikt”.

Utan skydd

AFP citerar en gästarbetare som återvänt från Nepal som talar om vidriga arbetsförhållanden. Arbetarna berövades sina pass och kunde därmed inte flytta.

De tvingades arbeta från gryningen till skymningen i den enorma hettan oftast utan skyddsåtgärder som hjälm eller handskar.

Världens största fackliga samarbetsorganisation, Internationella fackliga samorganisationen (IFS) har tidigare, på basis av dödssiffrorna som gäller Nepal, räknat ut att minst 4.000 gästarbetare kommer att dö för att VM-bygget ska bli färdigt.

Med de nya chockerande siffrorna för döda indiska arbetarekommer nu den dystra siffran att behöva justeras uppåt.

Slavstat

– Detta är en slavstat för 1,4 miljoner gästarbetare, säger IFS generalsekreterare Sharan Burrow.

En stor del av arbetarna för fotbolls-VM kommer från södra Asien.

– Qatar har valt att förlänga ett system av modernt slaveri, vilket är orsaken till de otroligt höga dödssiffrorna för arbetare, säger Burrow.

Den olje- och gasrika staten har ett system som innebär att enskilda förmedlare hyr ut sina gästarbetare och håller dem i ett järngrepp, som berövar dem de flesta rättigheter.

Nya riktlinjer

I februari i år lovade Qatar nya riktlinjer som skulle skydda arbetarnas rättigheter. Det skulle innebära skälig lön och förbättrade bostadsförhållanden. De senare bidrar till dålig hygien, som påverka dödssiffrorna.

– Arbetarna behandlas som djur, säger Amnesty International och uppmanade internationella fotbollförbundet FIFA att tvinga Qatar till att förbättra villkoren för arbetarna.

En av FIFA:s toppar, Theo Zwanziger, sade förra veckan inför ett EU-utskott om mänskliga rättigheter att Qatar förtjänade att få chansen att visa att ”man verkligen ändrar sig”.

– Att dra tillbaka VM skulle vara totalt kontraproduktivt, sade han.

Styrs av en furstefamilj

Han menade dessutom att VM-engagemanget skulle kunna tvinga Qatar att förbättra landets förfärande missförhållanden när det gäller mänskliga rättigheter – genom ökad granskning av  förhållandena i landet.

Qatar styrs av en furstefamilj, Politiska partier är förbjudna. Ingen opposition märks, men härskarfamiljen satsa stora belopp på välstånd för qatarerna. Emiren fattar sina beslut efter att ha rådgjort med familjemedlemmar.

Av landets cirka 1,9 miljoner invånare är bara en fjärdedel qatarer, resten är främst invandrade gästarbetare.

I tv-världen är Qatar känt för att vara kraften bakom tv-kanalen al-Jazira.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2022

Mer i ämnet